Linkovi

Evoluciji dovoljni i mjeseci, a ne eoni


Evolucija se može dogoditi i tijekom mjeseci, a ne samo eona, pokazuje jedna nova studija.

Ekipa evolucijskih biologa, na čelu s Jonathanom B. Lososom sa Sveučilišta Harvard, uočila je značajne fizičke promjene u populaciji guštera Anolis sagrei manje od godinu dana nakon što su u njihovu okolinu pušteni predatori. Ovi gušteri žive na malešnim otocima u Bahamima.

Znanstvenici su na šest otočića donijeli predatore – isto tako guštere -, dok je šest drugih otočića ostalo neizmijenjeno. Gušteri Anolis sagrei provode većinu vremena na tlu, ali, kad su se pojavili novi predatori, oni su se povukli na drveće i grmlje.

Znanstvenici su pretpostavili da će isprva najviše šanse za bijeg na drveće pred predatorima imati jedinke dugih nogu. No, prema načelima prirodnog odabira, kada se jednom udomaće na drveću, jedinke Anolis sagrei s kraćim nogama bile bi favorizirane jer bi se lakše penjale i provlačile između grančica.

I zaista, nakon šest mjeseci, populacija guštera Anolis sagrei na otocima gdje su bili predatori, smanjila se na manje od polovine, a preživjeli gušteri su većinom bili oni dugih nogu. Daljnjih šest mjeseci kasnije, na istim otocima su prevladavali gušteri kraćih nogu nego na otocima na kojima nije bilo predatora.

Nalazi studije, objavljeni u ovotjednom broju časopisa Science, ilustriraju postavku da prilagodljivost ponašanja životinja može dovesti do vrlo brze evolucije; dovoljno brze da ju znanstvenici mogu testirati i promatrati. Takvi opiti mogu znanstvenicima pomoći u što boljem razumijevanju korijena biološke raznolikosti.

XS
SM
MD
LG