Linkovi

Katalog i izložba novoobjavljenih hrvatskih naslova u Washingtonu


Na godišnjoj Nacionalnoj konvenciji američke slavističke udruge, koja je ovaj vikend okončana u Washingtonu, predstavljen je Katalog novoobjavljenih knjiga o hrvatskom jeziku i književnosti. Katalog je napisan na engleskom, priredili su ga Anita Šikić i Srećko Lipovščan, a predgovor mu je napisao Ante Stamać.

Katalog novoobjavljenih naslova o hrvatskom jeziku i književnosti priređen je izvorno za 38. godišnju Nacionalnu konvenciju Američke slavističke udruge. Tijekom održavanja tog skupa bila je i priređena izložba knjiga iz Kataloga. Kako nam je rekla koautorica kataloga Anita Šikić u Katalog i izložbu uvršeteni su naslovi objavljeni u posljednje dvije godine, te neka kapitalna djela hrvatske književnosti, filologije, kulture i povijesti koja su objavljena ranijih godina. Riječ je o 34 hrvatska nakladnika i 284 naslova.

Anita Šikić: To su žanrovski vrlo raznolike knjige, od gramatika i rječnika do znanstveno-stručne literature. Katalog je posebno priređen za američku publiku. Naime, u Hrvatskoj se ne zna točno što znači taj termin slavističkih studija. Dakle, studenti koji uče hrvatski jezik u Americi vrlo često tom jeziku nisu izloženi. Potrebno je uložiti jako puno napora kako bi se sadržaj i hrvatskog jezika, ali i kulture i povijesti ponudio u što primjerenijem obliku. I u tom smislu, na ovaj zahtjev najbolje odgovara primjerena znanstvena literatura. Dakle, tu imamo knjige od povijesnih sadržaja, kulturoloških, arheoloških, međutim, ponajviše je riječ o knjigama iz područja jezika i književnosti. U Hrvatskoj je posljednjih petnaestak godina knjiška produkcija zaista golema i nismo, naravno, mogli izložiti sve objavljene knjige, već smo kolega Lipovščan i ja odabrali naslove koji u najboljem smislu oslikavaju interese čitalačke publike u Hrvatskoj.

Ovakav pristup da se prezentacija kataloga poprati i izložbom obuhvaćenih knjiga, omogućio je sudionicima četverodnevne slavističke konvencije da knjige razgledaju iz prve ruke.

Uz Hrvatsku sveučilišnu nakladu, pokrovitelj kataloga i izložbe su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu. Marinko Šišak je akademski tajnik Hrvatskih studija.

Marinko Šišak: Htjeli smo pokazati ne samo našu produkciju na polju jezika, književnosti i drugih disciplina, htjeli smo pokazati i program Hrvatskih studija koji nije samo okrenut prema domaćoj publici i našim iseljenicima, već i prema strancima koji bi željeli izučavati hrvatsku kulturu na jednoj sveučilišnoj razini. Mi bismo htjeli pokazati da smo referentni centar, da onaj tko želi studirati hrvatski jezik, književnost i kulturu sve može dobiti na jednom mjestu – dobiti sveučilišnu naobrazbu, te da se može kroz ovakve kataloge upoznati s najnovijom izdavačkom produkcijom koja se bavi hrvatskom kulturom.

U pregovoru Kataloga novoobjavljenih naslova o hrvatskom jeziku i književnosti Ante Stamać piše kako "i usputni pogled na ove izložene knjige nam pruža uvid u suvremenu hrvatsku knjišku produkciju i stanje suvremenih filoloških disciplina u Hrvatskoj, ali istovremeno pruža i sveobuhvatni pregled hrvatske kulture od drevnih dana pa do današnjih zbivanja na polju znanosti i misli općenito". Katalog novoobjavljenih naslova o hrvatskom jeziku i književnosti, i popratna izložba bili su predstavljeni ovdje u Washingtonu na četverodnevnoj Nacionalnoj konvenciji Američke slavističke udruge, koja je upravo okončana.

XS
SM
MD
LG