Linkovi

Otkrivanje melanoma laserskim zrakama


Melanom je jedna vrsta raka kože. Iako na njega otpada samo 4% svih slučajeva raka kože, njegova ubojita priroda razlog je da 80 posto oboljelih podlegne bolesti. Melanom se krvlju vrlo brzo širi po tijelu i napada brojne organe. Rano otkrivanje ove bolesti i rano otkrivanje stanica raka koje terapija nije uništila preduvjeti su za ozdravljenje. Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Missouri otkrila je novi način dijagnosticiranja ove bolesti.

Stručnjaci kažu da je izlaganje ultraljubičastom dijelu sunčanih zraka najvažniji uzrok raka kože. Kako se onečišćavanjem okoline zaštitni sloj ozona oko našeg planeta sve više stanjuje, tako je i izloženost ovim zrakama sve veća.

Najubojitiji oblik raka kože je melanom. On se ubraja i među općenito najubojitije oblike raka. Stanice melanoma ispunjene su tamnim zrncima pigmenta. Upravo je ova karakteristika omogućila dr. Johnu Viatoru i njegovim kolegama da razviju novu metodu otkrivanja individualnih stanica melanoma u uzorku krvi. Naime, izlaganje ovih stanica laserskim zrakama uzrokovat će njihovu vibraciju. Ostale stanice u uzorku krvi na laserske zrake neće odgovoriti. Ova vibracija popraćena je zvukom, a zvuk se može otkriti pomoću vrlo osjetljivih mikrofona, putem kojih se taj zvuk digitalizira i prenese u računalo.

Ovako nam je analizu opisao dr. Viator: "Ukoliko u uzorku krvi postoji stanica melanoma, ona će apsorbirati energiju lasera i odgovoriti vibracijom i zvučnim signalom. Na ekranu računala, umjesto ravne horizontalne linije, pokazat će se vertikalni šiljak."

Melanom se ovim postupkom može otkriti ako u uzorku podvrgnutom analizi ima barem deset malignih stanica. Znanstvenici se trude povećati osjetljivost metode nadajući se da bi mogli otkriti i jednu jedinu stanicu melanoma.

John Viator nam kaže da im je drugi cilj prilagoditi ovu metodu otkrivanju drugih oblika raka. Najveća im je prepreka što ostale stanice raka nemaju nikakva obojena zrnca u sebi i stoga na laserski podražaj ne odgovaraju. "Jako bismo voljeli prilagoditi ovu tehniku za otkrivanje drugih oblika raka, kao što su stanice raka dojke, crijeva ili prostate. Problem je što su ove stanice «bezbojne». Pokušavamo pronači način kojim bi se samo ovim stanicama, a ne i zdravim, dodala boja i na taj ih se način natjeralo da na podražaj laserom odgovore zvukom," kaže dr. Viator.

Dr. Viator nam je odao da sada nastoje prilagoditi instrumente za otkrivanje melanoma dok je još u začetku na površini organizma. A dodao je da je, kako je ova metoda jeftina, realno očekivati da bi se u budućnosti mogla koristiti za preventivne preglede velikog broja ljudi.

XS
SM
MD
LG