Linkovi

Nakon potpisivanja američko-ruskog trgovinskog sporazuma, Rusija je 'korak bliže' WTO-u


Sjedinjene Države i Rusija potpisale su važan trgovinski sporazum koji za Rusiju predstavlja korak bliže članstvu u Svjetskog trgovinskoj organizaciji.

Sporazum su u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama, na marginama summita zemalja azijsko-pacifičke regije, potpisali američki i ruski ministar trgovine.

Trgovinski se sporazum tiče niza pitanja, među ostalim i smanjenje uvoznih pristojbi na automobile, zaštitu autorskih prava te pregled poljodjelskih proizvoda, prije njihova izvoza odnosno uvoza.

Rusija se obvezala da će smanjiti uvozne pristojbe na američke automobile, zrakoplove, kompjutersku tehnologiju i poljopriveddne proizvode.

Predsjednici George Bush i Vladimir Putin – koji su se jučer susreli u Hanoju - izjavili su da je sporazum važan za globalnu trgovinsku razmjenu.

Ovaj sporazum za Rusiju predstavlja korak bliže članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Rusija je jedina od ekonomski velikih država koja nija članica ove međunarodne organizacije.

No, vlada Gruzije najavila je da će pokušati blokirati rusko članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ako Moskva ne prestane s – kako se navodi – ilegalnom trgovinom s dvije pro-ruske separatističke republike, Abhazijom i Južnom Osetijom, koje se nalaze na teritoriju Gruzije.

XS
SM
MD
LG