Linkovi

Buffy Sainte-Marie: Morate u životu i za snove prostora ostaviti!


Buffy Sainte-Marie ime je koje mnogima, danas, vjerojatno ništa ne govori; drugi su ga, možda, već i zaboravili. Ta Indijanka, društvena aktivistica, pedagog, vizualna umjetnica i folk-glazbenica dala nam je niz pjesama, koje ne pamtimo možda u njenoj interpretaciji, a ne vezujemo ih, možda, ni uz njeno ime, ali našle su se one u repertoaru niza dobro poznatih imena. One njene najbolje bile su i najkontroverznije, zbog njih se ime Buffy Sainte-Marie i našlo na “crnoj listi,” u Americi, kao i zbog jedne izjave koju je dala Los Angeles Timesu, u listopadu 1970. godine....

“Indijansku djecu ne uče da budu ponosna na svoje indijansko porijeklo i nasljeđe. Melting-pot? Društvo koje, otvorenih ruku, sve dočekuje i prihvaća sve? Da, ako ste spremni, prvo, na izbjeljivanje,” bila je ta izjava koju je Buffy Sainte-Marie dala Los Angeles Timesu, 1970. godine.

Now That the Bufallo’s Gone, Sada, kada bizona više nema, s njenog prvog albuma, iz 1964. godine - It’s My Way, bila je jedna je od onih kontroverznih pjesama te aktivistice za indijanska prava. Album joj je, međutim, donio i naslov “Najboljeg novog umjetnika,” časopisa Billboard.

Talentirana indijanska folk-pjevačica bila je i glasni protivnik vijetnamskog rata. Na tom istom, prvom albumu, našla se i protestna pjesma Universal Soldier, koja će kasnije postati jedan od prvih hitova za Donovana.....i himna mirovnog pokreta.

Until It’s Time For You to Go, bila je veliki hit za Elvisa. Barbra Streisand, Sonny and Cher, Janis Joplin, Neil Diamond, Roberta Flack...... neki su od onih drugih koji će u svoje repertoare uvrštavati pjesme Buffy Sainte-Marie.

Rođena na rezervatu Cree Indijanaca, u kanadskoj pokrajini Saskatchewan, Buffy je, kao dijete, usvojila jedna bjelačka obitelj. Odrasla je na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, u Maineu i Massachusettsu. Na Državnom sveučilištu Massachusettsa Buffy je i doktorirala povijest umjetnosti, a onda diplomirala i istočnjačke filozofije i pedagogiju.

Sredinom 60-ih godina, postala je sastavnim dijelom folk-scene njujorškog Greenwich Villagea, ali i Toronta, zajedno s drugim kanadskim suvremenicima – Leonardom Cohenom, Joni Micthell i Neilom Youngom. A onda, sedamdesetih godina, s američkog radija jednostavno nestala, kao i njene ploče iz američkih prodavaonica. Svaka pošiljka, jer njene su ploče bile vrlo tražene među američkim ljubiteljima glazbe, misteriozno bi nestajala, nikad ne bi do trgovine stigla. To, međutim, nije bio slučaj u Kanadi i u azijskim zemljama gdje su se njene ploče nastavile vrlo dobro prodavati. Tek negdje 80-ih godina, Buffy Sainte-Marie će saznati da je njeno ime dospjelo na “crnu listu” predsjednika Lyndona Johnsona, zajedno s drugim indijanskim aktivistima, ali i crnačkim glazbenicima poput Earthe Kitt, Taj Mahala i niza drugih umjetnika koji su otvoreno govorili o problemima. Predsjednik Johnson je navodno, na službenom papiru Bijele kuće, radio-postajama slao zahtjeve za gušenje njihove glazbe. “Sedamdesetih godina,” rekla je Buffy Sainte-Marie u jednom intervjuu 1999., “gušio se i protestni pokret i pokret za indijanska prava.”

Buffy će izdati 17 albuma i njena slava će rasti u indijanskoj zemlji i u mnogim drugim zemljama. Francuska ju je, 1993. godine, proglasila “Najboljim međunarodnim umjetnikom godine.” Te iste godine, Ujedinjeni narodi su Buffy Sainte-Marie odabrali da upravo ona službeno proglasi Godinu starosjedilačkih naroda. Bilo je u njenoj 40 godina dugoj karijeri i mnoštvo drugih vrijednih nagrada i priznanja, većinom kanadskih, odakle je i potekla, ali 1982., ne tako dugo nakon one Johnsonove “crne liste,” dobit će Buffy i jednu veliku američku nagradu – Oscara, za pjesmu koju dobro znamo u izvedbi Joea Cockera i Jennifer Warnes – Up Where We Belong, iz filma An Officer and a Gentleman.

Uloga indijanske međunarodne aktivističke pop-zvijezde, uloga je koju je Buffy Sainte-Marie gotovo sama izmislila. Njen angažman u zaštiti indijanskog intelektualnog vlasništva i njeno otvoreno neodobravanje izrabljivanja indijanskih umjetnika već više od četiri desetljeća drže je u prvim redovima umjetničkog aktivizma. Pedagog davno prije nego što je postala poznata kao pjevačica, Buffy svoje vrijeme danas vise posvećuje mladima, predaje na razne teme – od skladanja, pisanja glazbe za film do digitalne umjetnosti, elektroničke glazbe, indijanskih studija, ženskih pitanja - i svoju glazbu i svoju umjetnost koristi kao nastavna sredstva. Buffy je mnogima pomogla u razumijevanju kompjutera, kao dodatnog sredstva u umjetnosti. S vlastitim multimedijskim znanjem i vještinama, osnovala je, na Havajima, gdje danas živi, program pod imenom Cradleboard Teaching Project (http://www.cradleboard.org), nazvan tako prema drvenoj nosiljci u kojoj je indijanska majka tradicionalno bebu nosila, indijanski izum koji je dao ideju mnogim drugim kulturama. Program je namijenjen i nastavnicima na indijanskim rezervatima i nastavnicima u školama izvan indijanske zemlje, diljem Sjedinjenih Država. Cilj? Uz pomoć najnovije tehnologije, dati, u ruke nastavnika u svim javnim školama, točne i sadržajne materijale o kulturi američkih Indijanaca. Elektronička umjetnost i indijanska stvarnost? Indijanci i kompjuteri? Buffy Sainte-Marie davno je rekla: Morate u životu i za snove ostaviti prostora!

XS
SM
MD
LG