Linkovi

Universal Music Group tuži MySpace radi kršenja autorskih prava


Medijski konglomerat Universal Music Group pokrenuo je parnicu za naknadu štete protiv popularnog Internet sajta MySpace, zbog kršenja saveznog zakona o zaštiti autorskih prava.

Za Universal Music Group snimaju među ostalima i irski rock band U2 te rapper Jay-Z. Web sajt MySpace je vjerojatno najpopularniji 'društveni' on-line sajt s više milijuna 'biografskih jedinica' o članovima – mahom mladima koji na ovaj način ostvaruju nova poznanstva.

U parnici koja je pokrenuta na saveznom sudu u Los Angelesu, odvjetnici diskografske tvrtke Universal Music Group tuže MySpace zbog toga što je dopustio uvrštavanje audio i video snimki popularnih pjesama – a da pri tome nije tražen pristanak Universal Music Groupa.

Za svaki audio ili video clip – postavljen na Internet sajtu MySpace bez dopuštenja - Universal Music Group traži 150 tisuća dolara.

Ova parnica poslejdnja je u nizu u kojima se sučeljavaju 'tradicionalne' diskografske kuće i on-line tvrtke, a tiču se zaštite autorskih prava na internetu.

MySpace je parnicu nazvao 'nepotrebnom i neutemeljenom', te tvrdi da je Universal Music Group već neko vrijeme upoznata s naporima MySpacea da zaštiti prava umjetnika i njihovih diskografskih kuća.

XS
SM
MD
LG