Linkovi

Gates na Capitol Hillu


Kandidat predsjednika Busha za novog ministra obrane, Robert Gates, sastao se sa senatorima na Capitol Hillu. Slijedećeg mjeseca u Senatu će se održati rasprava i glasovanje o njegovoj potvrdi na dužnost.

Bivši direktor CIA-e, Robert Gates, održao je prvi sastanak sa senatorima od kada ga je predsjednik Bush nominirao na dužnost ministra obrane 8. studenoga. Gates se sastao s republikanskim i demokratskim čelnicima, uključujući odlazećeg čelnika republikanaca Billa Frista, koji je objavio da će početak procesa potvrde Roberta Gatesa početi 5. prosinca.

"Ovo je glavni prioritet Senata Sjedinjenih Država, naše vlade, i ja vjerujem da ćemo postići brzu potvrdu gospodina Gatesa."

Predsjednik Bush nominirao je Roberta Gatesa na dužnost ministra obrane dan nakon izbora 7. studenoga na kojima su demokrati osvojili većinu za slijedeći saziv Kongresa. U trenutku kad je njegova nominacija objavljena Gates je bio član neovisnog povjerenstva koje je Kongres uspostavio kako bi se procijenila buduća politika prema Iraku. Republikanski senator John Warner iz Virginije, predsjednik Odbora za oružane snage, također se sastao s Gatesom, ali nije dao nikakvu izjavu.

U obraćanju novinarima prošlog tjedna rekao je da će se u procesu potvrde nominacije Roberta Gatesa najviše razgovarati o Iraku. Demokratski senator Carl Levin iz Michigana koji će u siječnju naslijediti Warnera na mjestu predsjednika Odbora, sastat će se s Gatesom slijedećeg tjedna. Levin je kritzirao pozitivne procjene razvoja situacije u Iraku – koje je iznosio Donald Rumsfeld – kao nerealistične. On je izrazio nadu da će slijedeći ministar obrane biti objektivniji.

"Za mene je važno pitanje koliko će gospodin Gates biti neovisan i koliko će iznositi istinu."

Očekuje se da će Senat potvrditi Gatesa do kraja godine.

XS
SM
MD
LG