Linkovi

Stranci na američkim sveučilištima - važan čimbenik u vanjskotrgovinskoj zaradi SAD


Američko ministarstvo trgovine objavilo je da je američko visokoškolsko obrazovanje peti sektor usluga po razini prihoda koju generira. Strani studenti pridonose američkoj ekonomiji s 13 i pol milijardi dolara, a kako javlja Sean Maroney, broj stranih studenata u Sjedinjenim Državama dodatno će se povećati.

U Sjedinjenim Državama studira gotovo 565 tisuća stranih studenata. Podatke o stranim studentima analizira Institut za međunarodno obrazovanje. U novom izvješću institut navodi da se broj stranih studenata u Sjedinjenim Državama održava na istoj razini po prvi put od 2002. godine, a sve više ih se prijavljuje za dolazak u Ameriku.

Nour Christidi, studentica iz Libanona, kaže: "Nikada ne bih imala priliku susresti toliko stranih studenata u Libanonu. Ovo je nevjerojatno. Upoznala sam se sa studentima iz Indije, Švedske, Meksika, sa svih strana svijeta. Doista, nevjerojatno iskustvo."

Najviše stranih studenata stiže iz Indije, a potom slijede Kina i Južna Koreja. Najpopularniji smjer na koji se oni upisuju jest poslovni management. Ove godine primjetno je povećanje broja studenata sa Srednjeg istoka, zahvaljujući programima školarina koje je osigurala vlada Saudijske Arabije.

Allan Goodman, predsjednik Instituta za međunarodno obrazovanje, kaže da 150 američkih koledža i sveučilišta - od ukupno oko 3 000 visokoškolskih ustanova u zemlji - ugošćuje polovinu stranih studenata te bi htio vidjeti veću participaciju drugih američkih koledža.

"Strani studenti donose ogromnu i vrijednu dimenziju Americi. Većina Amerikanaca nema putovnicu. Većina Amerikanaca ne putuje u inozemstvo" - kaže Allan Goodman.

No i sve više američkih studenata odlučuje se na studiranje u inozemstvu. Ove godine primjetno je da ih se manje prijavilo za studiranje u europskim zemljama, što je bila tradicija, a više za druge zemlje poput Kine, Argentine, Brazila i Indije. Allan Goodman kaže da američka vlada i sveučilišta pokušavaju stvoriti atmosferu dobrodošlice za strane studente: "Bez obzira na to gdje putovali u Sjedinjenim Državama, oni će pronaći obitelj, prijatelja ili pak džamiju, crkvu ili hram gdje se mogu pomoliti. Bit će lijepo primljeni kao studenti, kao mladi građani, ukratko - bit će lijepo primljeni kao ljudi."

Nour Christidi upozorava buduće strane studente da se čine pogrešku družeći se samo s ljudima iz njihove zemlje: "U tome nije svrha dolaska. Definitivno bih im savjetovala da dođu, da se druže s Amerikancima, pokušaju saslušati drugu stranu, da budu otvoreni za drugačija mišljenja, da budu pozitivni te da definitvno iznesu svoje mišljenje."

Nouri dodaje da je ova razmjena kultura najznačaniji dio iskustva studiranja u Americi.

XS
SM
MD
LG