Linkovi

Američko-vijetnamski odnosi su sve bolji, bez obzira na još uvijek živa sjećanja na brutalni sukob


Predsjednik George Bush stigao je u posjet Vijetnamu, gdje se održava gospodarski summit zemalja azijsko-pacifičke regije. Kako iz Hanoja javlja Matt Steinglass, američko-vijetnamski odnosi vrlo su dobri – bez obzira na još vrlo živa sjećanja na brutalni rat.

U Vijetnamu su i danas česte komemoracije ratnih veterana, u sjećanje na ratne žrtve od prije više od trideset godina. Iako službeni Hanoi, kao i Bijela kuća, žele 'zaboraviti prošlost', Vijetnamcima je to vrlo teško – kaže američka novinarka Karen Turner koja je s jednom vijetnamskom kolegicom napisala knjigu o bivšim vijetnamskim gerilcima: "Mnogi su i danas srditi i pitaju me – 'zašto su Amerikanci izbombardirali moje selo?' Mnogi i danas to ne razumiju."

No, kada se zna koliko su se poboljšali međudržavni odnosi – takva je zbunjenost shvatljiva, kaže Do Son Hai, s vijetnamskog Instituta za međunarodne odnose. On kaže da je njegova zemlja već dugo vremena, barem od početka prošlog desetljeća, zainteresirana za dobre odnose sa Sjedinjenim Državama. Ključni su događaji bili raspad Sovjetskog saveza te američka odluka iz 1994. da se ukine trgovinski embargo protiv Vijetnama – kaže ovaj vijetnamski stručnjak.

Predsjednik Bill Clinton je 2000. godine posjetio Vijetnam te je potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. Vijetnam u Sjedinjenim državama godišnje proda robe u vrijednosti više milijardi dolara – prvenstveno ribe i drugih plodova mora, ali i namještaja te obuće. Sve brojniji imućniji sloj u Vijetnamu voli američke proizvode, primjerice automobile. Vijetnamska državna avio-kompanije koristi zrakoplove Boeing. Washington se zalaže da Vijetnam postane član Svjetske trgovinske organizacije.

No, ima i problema u američko-vijetnamskim odnosima. Američko Državno tajništvo primjerice kritizira kršenje vjerskih sloboda vijetnamskih kršćana i budista. Bivši američki veleposlanik u Vijetnamu Pete Peterson kaže da je moguće istovremeno imati dobre odnose s Hanojem ali i biti kritičan prema kršenjima ljudskih prava: "Sjedinjene Države trebaju nastaviti sa sadašnjom politikom, i biti čvrste u podršci slobodi medija i slobodi izraza uopće. Često sam u razgovoru s vijetnamskim čelnicima naglašavao da sloboda tiska i sloboda govora Vijetnam čine jačim, a ne slabijim."

Veleposlanik Peter Peterson živi je simbol novih odnosa Amerike i Vijetnama. Ovaj bivši vojni pilot proveo je – prije više od trideset godina - punih šest godina u vijetnamskom zarobljeništvu. Do 1997. bio je ambasador u Vijetnamu, a danas je na čelu humanitarne zaklade koja pomaže vijetnamskoj djeci.

XS
SM
MD
LG