Linkovi

Pentekostalna crkva 'osvaja svijet' disciplinom i zanosom


Nedavno provedeno istraživanje pokazuje da kršćanska Pentekostalna crkva postaje sve popularnija, a njezini vjernici angažiraniji u politici. Studija je predstavljena u Los Angelesu, gdje je Pentekostalna crkva i osnovana, prije sto godina.

U nekim su razdobljima svjetske povijesti kršćanski vjernici iskusili izravni kontakt s Duhom svetim. Iskustvo se najčešće iskazivalo vjerskom ekstazom – progovaranjem do tada nepoznatim jezikom, iznenadnim ozdravljenjima bolesnika, proročanskim predskazanjima. Ova izravno od Boga inspirirana iskustva opisuje Novi zavjet, kada u vrijeme slavlja Pentekosta, 'pedesetnice', sljedbenike Isusa Krista posjećuje duh Božji. Početkom dvadesetog stoljeća zabilježeni su sporadični slučajevi svojevrsnog pentekostalnog 'transa' – u britanskoj pokrajini Walles kao i u Indiji.

No, izravna nazočnost Duha svetog dokumentira se – tvrde povjesničari Pentekostalne crkve - u tadašnjoj crnačkoj četvrti Los Angelesa, 1906. godine. "Bilo je sparno i bučno. U prostoriju gdje su se do tada smještali konji, punoj muha, tri godine za redom okupljale su se tisuće ljudi, svih rasa…" - riječi su Mela Robecka, svećenika Petekostalne crkve i profesora povijesti religije na teološkom fakultetu Fuller. Ispunjeni vjerskim zanosom, ljudi su se valjali po podu, a neki su počeli govoriti nekim nerazgovjetnim jezikom. Tadašnje su novine cijeli fenomen uglavnom ismijale, no pobožne je kršćane, pogotovo misionare, događaj vrlo dojmio – kaže Mel Robeck.

Slični primjeri ekstatičkog vjerskog zanosa uskoro su zabilježeni u mnogim protestantskim kao i katoličkim crkvama u Americi i svijetu. Pristaše su prozvani 'karizmatskim kršćanima' i oni zajedno s pentekostalnim kršćanima – prema jednom istraživanju – čine četvrtinu protestanata. Pentekostalni su vjernici četvrtina protestanata u Keniji i Americi, čak polovica u Brazilu, te 60 posto vjernika u Gvatemali.

John Green, istraživač u ustanovi Forum Pew, kaže da članovi Pentekostalne crkve – u usporedbi s drugim kršćanima - češće pohađaju crkvu te da Bibliju uzimaju strože i doslovnije. Osim toga, vrlo su angažirani na javnoj sceni. "Zanima ih politika. Zanima ih kako funkcionira tržišna ekonomija. Zanimaju iz državni socijalni programi. Njihovi interesi u suprotnosti su s uvriježenim mišljenjem o pentekostalnim vjernicima, koje navodno zanima jedino 'onaj svijet'" - kaže John Green.

Harold Caballeros iz Gvatemale kaže da Pentekostalna crkva u njegovoj zemlji potiče ljude da se angažiraju na rješavanju problema poput siromaštva ili kriminala. Ann Bernstein, koja je u Južnoj Africi istraživala korijene Pentekostalne crkve, hvali posebno 'poduzetnički duh' pentekostalnih svećenika – i na javnom a posebno ekonomskom planu. 'Pentekostalna crkva uči svoje vjernike kako da u svojoj zajednici preuzmu čelnu ulogu, a uči ih i disciplini' – kaže Ann Bernstein.

XS
SM
MD
LG