Linkovi

"How to Grow a Woman from the Ground" - prvi solistički album mandolinista Chrisa Thileja


Izmisliti nove pridjeve da bi se opisalo pjevača, skladatelja i glazbenika na mandolini Chrisa Thileja vrlo je teško – svi dobri već su bili iskorišteni za opis glazbe na njegovom prvom solističkom albumu, koji je objavio kad mu je bilo tek 12 godina. Više o njegovom najnovijem albumu – u prilogu Katherine Cole.

Kad je, s 20 godina, objavio svoj treći album, Chrisa Thileja su zvali 'virtuozom mandoline'. Godinu dana nakon toga, nagrađen je Grammyjem za najbolji suvremeni folk album, koji je snimio kao član sastava Nickel Creek. Sada ga javnost može ponovno ocjenjivati kroz najnoviji solistički projekt, album naslovljen "How to Grow a Woman from the Ground".

Za Chrisa Thileja, objavljivanje ovog najnovijeg albuma označava i profesionalnu prekretnicu: sastav Nickel Creek, s kojim je bio od 1989. godine, uskoro prestaje zajedno raditi. S 25 godina i nedavnim razvodom braka iza sebe, Chris Thile se preselio iz Nashvillea u New York. Ove životne promjene postavile su temelje za skladbe na albumu "How to Grow a Woman from the Ground", u kojima ispituje sve strane ljubavi, uključujući i slamanje srca i prebolijevanje.

Osjećaj gubitka provlači se kroz mnoge pjesme na novom albumu. One uključuju skladbe sastava The Strokes, Jimmieja Rodgersa i Gillian Welch. Skladbu "Dead Leaves and the Dirty Ground" izvorno je izveo sastav White Stripes, ali se to iz Thilejeve verzije gotovo ne prepoznaje. Njegov bluegrass aranžman pretvorio je rock skladbu u autentični country folk.

U svojih ukupno 13 albuma, Chris Thile je ugradio utjecaje jazza, rocka, popa i klasične glazbe, priskrbivši si i pohvale i pokude za guranje bluegrassa izvan njegovih ponekad uskih granica. Ovaj posljednji, premda nije tradicionalni bluegrass, ipak sadrži pet instrumentalnih skladbi, dovoljno da usreći one kojima je draže njegovo prebiranje po žicama nego pjevanje.

XS
SM
MD
LG