Linkovi

Kreće li  se američko gospodarstvo prema  recesiji?


Američka ekonomija počinje odražavati posljedice povećanja kamatnih stopa na kratkoročne zajmove tijekom protekle dvije godine. Takav trend značajno povećava cijenu kredita. Stručnjaci nude različite prognoze kretanja američke ekonomije.

Jim Glassman, ekonomist finanijske tvrtke JP Morgan iz New Yorka kaže da je američka ekonomija jača nego što neki stručnjaci tvrde. On takav stav ilustrira podatkom prema kojem je stopa nezaposlenosti pala na povijesno nisku razinu. "Usporavanje rasta bruto proizvoda koje smo vidjeli u trećem tromjesječju usko je fokusirano na graditeljstvo i možda automobilsku industriju. Ako se ti sektori isključe onda je situacija bolja. Stopa nezaposlenosti pala je na 4,4 posto".

No, drugi analitičari izvlače drugačije zaključke. Jim Rogers, stručnjak je za financijska tržišta. Na jednom skupu nedavno održanom u Južnoj Koreji Rogers je rekao da je stanje američke ekonomije lošije nego što sugerira stopa rasta od dva posto u trećem kvartalu. "Kad se svi ovi čimbenici uzmu u obzir onda vjerujem da je američka ekonomija u recesiji. Neki dijelovi ekonomije su svakako u recesiji poput graditeljstva, automobilske industrije i slično".

Američka Središnja banka počela je povećavati kamatne stope na kratkoročne kredite 2004. godine zato što je htjela usporiti ekonomski rast koji je iznosio – kako se vjerovalo – neodrživih tri do četiri posto. Pored toga pojavila se bojazan da će dramatično povećanje cijena nafte dovesti do inflacije.

Susan Bieas, jedna je od šest guvernera u odboru središnje banke kaže da s usporavanjem gradnje novih kuća od 25 posto najcrnje razdoblje za graditelje još nije prošlo. Međutim, kaže ona, izlaz je možda na vidiku. "Dok su se kratkoročne kamatne stope povećavale – ukupno za 4,25 posto – ljudi su počeli uzimati više stambene kredite s fiksnom, a ne promjenjivom kamatnom stopom. Dugoročne kamatne stope povećale su se svega 0,5 posto što je još uvijek povijesno niska razina".

Visoke cijene nafte također su imali efekta na ekonomske aktivnosti. Cijene su se učetverostručile u razdoblju od četiri godine na rekordnu razinu, ali su protekla četiri mjeseca pale za 25 posto. Neki stručnjaci vjeruju da će cijene nafte i dalje padati. Još jedna nesigurnost proizlazi iz visoke razine duga potrošača. Većina Amerikanaca ima značajne dugove na kreditnim karticama unatoč povećanju kamata. Međutim, za sada nema naznaka da potrošači sumnjaju u američko gospodarstvo, te da su štedljiviji nego inače.

XS
SM
MD
LG