Linkovi

Sadašnji val antiamerikanizma u Europi poklapa se s demografskim promjenama na 'starom' kontinentu


U proteklih pet godina, istraživanja javnog mnijenja pokazuju stalni porast neraspoloženja prema Sjedinjenim Državama u inozemstvu. Na jednom nedavnom skupu u Washingtonu, panel stručnjaka razgovarao je na temu sve veće nepopularnosti Amerike u Europi.

Istraživački centar Pew provodi istraživanja o predodžbi Sjedinjenih Država u inozemstvu. Prema svim pokazateljima, Europljani imaju sve negativnije mišljenje o Sjedinjenim Državama. Andrew Kohut, direktor istraživačkog centra Pew kaže da američku uporabu sile Europljani vide kao jednostranu i izraz nepoštivanje drugih zemalja: "Glavni uzrok antiamerikanizma jest to što se smatra da Sjedinjene Države djeluju jednostrano."

A John Glenn, iz Njemačkog fonda Marshall, kaže: "Uporaba sile najprijepornije je pitanje između Amerikanaca i Europljana." Glen primjećuje temeljitu razliku između američkog i europskog viđenja uporabe sile. Upitani je li rat ponekad potreban kako bi se postigla pravda, 78 posto Amerikanaca odgovorilo je potvrdno, a većina Europljana, njih 64 posto, negativno. "Europljani vide američki rat protiv terorizma kao američku težnju da se kontrolira svijet," smatra Andrew Kohut.

Antiamerikanizam u Europi, kako izgleda, dolazi u valovima. 1980-tih, Europljani su imali negativan stav prema Ronaldu Reaganu, a tijekom 1960-tih i 1970-tih održavali su se skupovi protiv rata u Vijetnamu te tadašnjih američkih predsjednika Lyndona Johnsona i Richarda Nixona.

Andrew Kohut dodaje da trenutno antiameričko raspoloženje ide i dalje od političkih pitanja. Prema njegovom mišljenju radi se o sve većem razilaženju u osnovnim vrijednostima: "Imamo veliku razliku u vrijednostima: Amerikanci su veći individualisti, više se protive ograničavanju osobnih sloboda nego Europljani. Mi smo naglašeno religiozna zemlja, u stvari, jedina bogata od vrlo religioznih zemalja na svijetu. Mi znatno manje podržavamo instrumente socijalnog osiguranja od Europljana."

Kohut dodaje da se trenutni val antiamerikanizma poklapa s demografskim promjenama. Nove generacije Europljana ne sjećaju se Sjedinjenih Država kao oslobađajuće sile. "Cijela jedna generacija diljem svijeta, a naročito u Europi, formira se na temelju slika iz Guantanama i Abu Ghraiba i takvim imidžima teško je parirati," kaže Kohut.

Premda drugi za Sjedinjene Države kažu da djeluju jednostrano, Amerikanci sebe ne doživljavaju kao svjetskog policajca. John Glenn ukazuje na nalaz istraživanja prema kojem bi Amerikanci pozdravili širi, globalni angažman Europske Unije.

Analitičari kažu da Europljani povijesno vide Sjedinjene Države ili kao preagresivne ili prepovučene. No unatoč raznim raspoloženjima, dvije strane atlanskog savezništva uspijevale su tijekom povijesti uspješno održavati svoj jedinstveni odnos.

XS
SM
MD
LG