Linkovi

CEFTA kreće u 'nepotpunom sastavu'


CEFTA, zona slobodne trgovine, u svom novom, balkaniziranom izdanju počet će izgleda u nekompletnom sastavu.

Proširenje CEFTA-e, sada kao balkanske zone slobodne trgovine, konačno je dogovoreno u Bruxellesu - uz ogradu da su, do daljnjega, iz svega izuzete dvije zemlje. Moguć je nekompletan start, jer su Srbija i Bosna i Hercegovina imale primjedbe na bescarinski režim za neke proizvode.

Srbija je svoje zahtjeve vezala za cigarete za koje traži povišene carine - što se po slovu sporazuma smatra fiskalnom diskriminacijom. BiH je željela zadržati koncesije za nekoliko poljoprivrednih proizvoda koje smatra ključnima za domaću ekonomiju, i to samo u razmjeni sa Srbijom i Hrvatskom.

Te dvije zemlje zbog toga nisu notificirale 370 stranica sporazuma o stvaranju slobodne trgovinske zone. Svoje će nesuglasice Srbija sa svim članicama zone, a BiH sa susjedima - Hrvatskom i Srbijom - rješavati u hodu. Dok one ne priđu CEFTA-i, u razmjeni između njih i ostalih država vrijedit će postojeći bilateralni sporazumi.

Hrvatska i Srbija su u međuvremenu izgladile razlike vezane uz pristojbe na naftu. Vrata Srbiji i BiH su otvorena - glasi zajednička izjava zemalja zone slobodne trgovine. Srbiji i Bosni i Hercegovini je dan rok do 12. prosinca, no CEFTA u novom izdanju može zaživjeti i bez njih jer je minimum zemalja potreban da zona zaista bude zonom četiri.

Pregovori - zapravo dogovaranje tehničkih modifikacija sporazuma - odvijali su se prilično kaotično, no na kraju je potpisan okvir sporazuma. Sporazum naravno mora proći ratifikaciju - mora biti prihvaćen u nacionalnim parlamentima, što će trajati do iduće godine.

XS
SM
MD
LG