Linkovi

U Vrhovnom sudu SAD  rasprava o pravu na pobačaj


Riječ je o dva slučaja u kojima se dovode u pitanje ograničenja na pobačaje koja je usvojio Kongres – s republikanskom većinom – 2003. godine. Sporna zakonska mjera zabranjuje izvođenje procedure koju njezini protivnici zovu 'parcijalni porod-pobačaj'.

Zagovornici prava na pobačaj radije koriste medicinski termin: intaktna dilatacija i ekstrakcija. Kako god ju se nazvalo, procedura uključuje kolabiranje lubanje fetusa, tako da on može biti izvučen čitav kroz majčin porođajni kanal.

Vrhovni sud će saslušati argumente obje strane, vezane uz dva slučaja u kojima se osporava ustavnost zabrane na izvođenje te procedure. Protivnici zabrane kažu da zakon treba odbaciti jer ne predviđa iznimke za slučajeve u kojima je zdravlje žene u opasnosti ako se trudnoća nastavi. Nekoliko nižih saveznih sudova, kao i jedan prizivni sud, već su presudili protiv kongresnog zakona iz 2003, ustvrdivši da ne uzima u obzir zdravlje majke.

Ova se rasprava smatra ključnim testom za Vrhovni sud u novom sastavu: s novim predsjednikom Johnom Robertsom i sucem Samuelom Alitom. Obojicu je postavio predsjednik Bush. Alito je zamijenio sutkinju Sandru Day O'Connor, koja je godinama na sudu pouzdano podržavala pravo na pobačaj. Presuda o ustavnosti zabrane na 'parcijalni porod-pobačaj' očekuje se početkom slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG