Linkovi

Američki mediji javljaju da su demokrati osvojili većinu i u Senatu


Američki mediji javljaju da je u izbornoj utrci za Senat, u saveznoj državi Virginija pobijedio kandidat Demokratske stranke Jim Webb. Riječ je o posljednjoj od senatskih utrka koja je bila vrlo neizvjesna te joj rezultat nije bio objavljivan – zbog naknadne provjere glasačkih listića.

No – kako sada javljaju mediji – demokrati su pobijedili i u Virginiji te su tako i u Senatu osvojili većinu.

Ako se izvješće o Webbovoj pobijedi potvrdi, demokrati će u Senatu imati 51 mjesto, a republikanci 49.

Demokrati su prethodno osvojili većinu u Zastupničkom domu – prvi put od 1994. godine. Prema medijskim izvješćima, Jim Webb osvojio je tek sedam tisuća glasova više od svog protivnika, republikanca Georgea Allena. U Virginiji je inače glasalo oko dva milijuna i 400 tisuća građana.

Iako Allen još uvijek nije službeno priznao poraz, agencija Associated Press i televizijska mreža NBC objavili su da je u Virginiji pobijedio Jim Webb – nakon što je dva puta provjerena polovica svih svih glasačkih listića.

Inače, što se tiče rezultata u Zastupničkom domu, demokrati će imati oko 30 mjesta više od republikanaca. Zastupnički dom ima 435 članova.

Ankete pokazuju da su građani povjerenje dali demokratima zbog toga što su nezadovoljni američkim angažmanom u Iraku.

Predsjednik Bush je na jučerašnjoj konferenciji za tisak izjavio da je razočaran rezultatima njegove, Republikanske stranke. No, predsjednik je rekao da očekuje da će obje stranke surađivati u rješavanju nacionalnih problema.

Demokratska zastupnica Nancy Pelosi, koja će najvjerojatnije postati čelnica Zastupničkog doma, izjavila je da će nastojati uspostaviti partnerski odnos s republikanskom strankom.

Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid izjavio je da su glasači u Washington poslali jasnu poruku – da žele promjene.

Na izborima u utorak glasalo se i za guvernere 36 saveznih država. Demokratska je stranka i ovdje bila uspješna – prvi put u posljednjih 12 godina, demokrati imaju više guvernera od republikanaca.

Amerikanci su se izjašnjavali i o nizu građanskih inicijativa – ukupno 205 u 37 saveznih država. U nekoliko saveznih država zabranjen je istospolni brak. Glasači u Južnoj Dakoti odbacili su prijedlog o izvjesnim ograničenjima na pobačaj. U Missouriju, odobren je prijedlog o legalizaciji znanstvenog istraživanja na matičnim stanicama, ali je zabranjeno kloniranje ljudskih bića.

XS
SM
MD
LG