Linkovi

Odlazak Donalda Rumsfelda


Predsjednik George Bush objavio je da je ministar obrane Donald Rumsfeld podnio ostavku – dan nakon što su republikanci na izborima za Kongres doživjeli poraz i izgubili većinu u, kako se čini, oba doma Kongresa. Predsjednik Bush je u Bijeloj kući izjavio da su on i ministar obrane Donald Rumsfeld imali 'nekoliko vrlo podrobnih razgovora' te da su se složili da je ovo 'dobar trenutak' da Pentagon dobije novog čelnika.

Predsjednik Bush je rekao da će na mjesto ministra obrane nominirati Roberta Gatesa, bivšeg direktora Središnje obavještajne službe. Predsjednik je priznao da je Irak imao značajnu ulogu na netom održanim izborima, no naglasio je da rezultat izbora nije izravno uzrokovao Rumsfeldovu ostavku. 'Bez obzira na ishod izbora, Robert Gates bi bio nominiran za ministra obrane' – izjavio je gospodin Bush.

Donald Rumsfeld je izjavio da će surađivati sa svojim nasljednikom u tranziciji ka novom čelništvu. Nominaciju Roberta Gatesa – koji je na čelu CIA-e bio između 1991. i 1993. – mora potvrditi Senat Sjedinjenih Država.

Evo i par riječ o tome tko je Robert Gates. Posljednje četiri godine obnaša dužnost rektora Sveučilišta Texas A&M. Gotovo tri desetljeća proveo je u obavještajnim službama. U Središnjoj obavještajnoj službi zaposlio se 1966. godine, i tu je prošao put od dna hijerarhije pa sve do direktora. Posao ga je doveo u izravni odnos s čak šest američkih predsjednika, a direktor CIA-e bio je za vrijeme mandata Georgea Busha starijeg, oca sadašnjeg američkog predsjednika.

Donald Rumsfeld – koji je jučer podnio ostavku – često je bio hvaljen kao iznimno angažirani ministar obrane, međutim prevagnuli su kritičari koji su tvrdili da je upravo on najodgovorniji za loš tijek misije u Iraku.

Odajući priznanje gospodinu Rumsfeldu, predsjednik Bush je rekao da je za vrijeme njegova mandata u Pentagonu američka vojska zbacila s vlasti dva teroristička režima, u Afganistanu i Iraku. Time je bilo oslobođeno oko 50 milijuna ljudi, a spriječeni su i brojni teroristički napadi na Ameriku – rekao je predsjednik Bush.

74-godišnji Donald Rumsfeld najstariji je ministar u vladi predsjednika Busha. On će uskoro postati ministar obrane s najdužim stažom u američkoj povijesti – više od šest godina. Zanimljivo je da je Rumsfeld bio ministar obrane nakratko i za vrijeme mandata predsjednika Geralda Forda, 1975. godine. Tada je bio najmlađi čelnik Pentagona u američkoj povijesti.

U američkoj je javnosti Rumsfeld uživao najveću popularnost netom nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., kao i nakon pobjede nad talibanima u Afganistanu. Međutim, nakon invazije na Irak i zbacivanja Saddama Husseina, kritiziran je što u Irak nije poslao veći broj vojnika. Rast nasilja u Iraku doveo je do još oštrijih kritika – demokrati i neki republikanci već godinama pozivaju na njegovu ostavku.

XS
SM
MD
LG