Linkovi

Film tjedna: 'Copying Beethoven'


Jedan od najvećih kompozitora klasične glazbe i njegovo posljednje veliko djelo inspiracije su nove povijesne drame "Copying Beethoven" nastale u režiji Agnieszke Holland.

Beč, ranih 1820-tih godina. Ludwig van Beethoven se muči da završi svoje – kako vjeruje – remekdjelo: devetu simfoniju. U nastojanju da bolesnom i gluhom maestru pomogne, njegov izdavač mu šalje studenta glazbe da mu prepisuje originalne note.

No, student je ustvari – studentica. Mlada Anna //čitaj ana!// Holtz sa strahopoštovanjem gleda na genija koji joj je poslodavac, ali ipak mu se ne libi izreći svoje mišljenje. Kada misli da bi b-mol bio bolji od b-dura, ona to i kaže. Maestro i studentica kroz glazbu se zbliže, te, uz njenu pomoć, on završava svoje najveće djelo i dirigira premijernom izvedbom, 1824. godine.

Svaki početnik u studiju glazbe vidio je bistu Beethovena, ozbiljnog lica. Upravo taj ikonički prikaz bio je Edu Harrisu glavna prepreka koju je morao prevladati u svojoj izvedbi lika velikog kompozitora. "U izvjesnoj mjeri se treba držati te predodžbe, jer ga ljudi takvim znaju. No, najvažnije je shvatiti da se govori o ljudskom biću. Kolikogod on bio genij, možda i najveći kompozitor u povijesti, on je ipak disao, živio i nogama stajao na zemlji. Tako i glumac treba zagledati u njegov lik i pokušati obaviti svoj posao kako najbolje zna i umije".

Lik Anne Holtz potpuno je izmišljen. Tumači ju Diane Kruger, porijeklom Nijemica. "Mogla sam si lako zamisliti Annu. Ona je očito žena svog vremena, ali, isto tako, i moderan tip žene. Ona zna što hoće učiniti sa svojim životom, ali, u blizini glazbene veličine svog vremena – nešto kao kada bi današnja djevojka susrela Micka Jaggera – sva je puna strahopoštovanja. No, ona se divi njegovoj nadarenosti i pokušava od njega učiti ... Na koncu, pokaže se, jednako koliko ona uči od njega, toliko i on uči od nje".

Redateljica Agnieszka Holland opisuje glazbu kao lik u filmu, a izmišljeni odnos Beethovena i Anne kao način razumijevanja lika čovjeka koji je stvorio tu glazbu. Gledanje filma je, kaže ona, putovanje kroz glazbu i njezinog tvorca.

Scenarij za film "Copying Beethoven" napisali su Christopher Wilkinson i Stephen Rivele. Film je sniman na lokacijama u Budimpešti, koja je 'zamijenila' Beč iz 19. stoljeća.

XS
SM
MD
LG