Linkovi

Kakvo Vijeće sigurnosti treba Ujedinjenim narodima?


Na kraju godine Kofi Annan napustit će dužnost glavnog tajnika Ujedinjenih naroda. Tijekom svog mandata Annan se zalagao za reformu svjetske organizacije uključujući proširenje Vijeća sigurnosti. Proširenje Vijeća sigurnosti tema je osvrta Andrea de Nesnera.

Glavna funkcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda jest održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. Vijeće ima pet stalnih članica: Francusku, Rusiju, Kinu, Britaniju i Sjedinjene Države, te deset ne-stalnih članica koje na dvogodišnji mandat bita Glavna skupština.

Glavni tajnik Kofi Annan bio je snažan pristaša proširenja Vijeća sigurnosti, a s tim se slaže i bivši podtajnik svjetske organizacije, Brian Urqhart: "Važno je da Vijeće reflektira svijet kakav je 2006. godine, a ne kakav je bio 1945. što je danas slučaj. No teško je postići suglasnost različitih kontinenata oko toga tko je 'njihova regionalna super sila', kao ni oko niza drugih pitanja."

Carne Ross, bivši britanski diplomat u Ujedinjenim narodima kaže da mnoge zemlje vide Vijeće sigurnosti kao pristrano zapadnim interesima: "Zbog toga, vjerujem da je autoritet Vijeća oslabljen. Kad ono usvoji rezolucije šire članstvo Ujedinjenih naroda manje je voljno provoditi te odluke. To nije dobro ni za koga, a naročito ne za Zapad. Vjerujem da je rašireno mišljenje da Vijeće sigurnosti treba biti reformirano i prošireno."

U svim raspravama o proširenju Vijeća sigurnosti postavlja se pitanje tko bi trebao postati član, a neki dvoje da je proširenje ispravna odluka. Bivši savjetnik Kofija Annana, Michael Doyle, je jedan od njih. "Što ima više članova u odboru to je teže donijeti odluku. Trebamo efikasno Vijeće sigurnosti, ne samo veće ili reprezentativnije. Neki se boje da brojnije Vijeće neće biti u mogućnosti donositi odluke. U brojnim krizama, poput Ruande ili Bosne i Hercegovine, trebali smo odgovorne odluke koje nosu bile poduzete."

Na summitu Ujedinjenih naroda u rujnu u New Yorku članice su razmatrale plan proširenja Vijeća sigurnosti s 15 na 24 članice, no taj napor Kofija Annana bio je neuspješan. Svi poznavatelji prilika s kojima smo razgovarali jedinstveni su u jednoj ocjeni – pitanje proširenja i reformiranja Vijeća sigurnosti neće biti riješeno uskoro.

XS
SM
MD
LG