Linkovi

John Kerry žali zbog izjave da  će studenti koji ne uče "zaglaviti u Iraku"


Senator John Kerry vratio se prijevremeno u Washington s puta na kojem je provodio kampanju za svoje stranačke demokratske kolege, rekavši kako ne želi odvlačiti pažnju javnosti s izbora koji se održavaju u utorak. Gospodin Kerry je u izjavu za televiziju rekao da mu je žao zbog – kako je rekao – "neslane šale" koju je izrekao u ponedjeljak govoreći pred studentima jednog koledža u Kaliforniji. Senator Kerry je tom priliko izjavio da čovjek može uspjeti ako puno i naporno uči, a ako ne "zaglavit će u Iraku".

Predsjednik Bush je izajvio da je ova opaska senatora Kerryja uvreda za američke vojnike i zatražio je od njega da se ispriča. John Kerry je na to odgovorio da je ova opaska trebala biti šala na račun predsjednika. Optužio je Bijelu kuću da ovaj incident koristi kako bi odvukla pažnju glasača od stvarnih problema. John Kerry višestruko je odlikovani veteran Vijetnamskog rata.

I neki demokrati distanciraju se od senatora Kerrya, no senator iz Massachussettsa odbija se ispričati. "Nikome se neću ispričati za moju kritiku predsjednika i njegove neuspjele politike", rekao je Kerry. Ne vjeruje se da će ova kontroverza dramatično promijeniti rezultat izbora no to je nešto o čemu će se u medijima dosta govori, makar slijedećih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG