Linkovi

Web stranica tjedna: Open Directory


Prije negoli su se pojavile internetske tražilice poput Googlea i bar malo "ukrotile" World Wide Web, korisnici su se morali oslanjati na imenike ili adresare kakav je bio Yahoo, s popisom kategorija organiziranih poput knjižnice. Svi savjeti o kineskoj kuhinji listani na jednoj stranici, pomagala za programere na drugoj i tako dalje…

Prije nekoliko godina tražilice poput Googlea su izbile u prvi plan i postale glavni način pronalaženja informacija na Internetu. Međutim, imenici nisu nikad u potpunosti nestali, a ovaj tjedan predstavljamo jedan od najopsežnijih takvih imenika.

"Projekt otvorenog imenika je imenik, temeljen na dragovoljačkom radu, koji pomaže korisnicima bolje pretražuje weba. Ljudi iz uistinu cijelog svijeta surađuju u uređivanju kategorija u tom imeniku i daju linkove za uistinu kvalitetne web sajtove, kaže Bob Keating, glavni urednik Projekta otvorenog imenika, poznatog i kao DMOZ, skraćenici na engleskom.

Za razliku od Googlea, koji se oslanja na kompjuterski algoritam da bi vam pomogao u lociranju informacije koju tražite, Otvoreni imenik koristi 75 tisuća osoba kao urednike – dragovoljce – koji pokušavaju udahnuti smisao ogromnom bespuću World Wide Weba. Iako postoje slučajevi u kojima je najbolje koristiti tražilicu, postoje isto tako i slučajevi – kaže gospodin Keating – gdje izbor Otvorenog imenika predstavlja najbolje rješenje u potrazi za nekom informacijom.

"Web imenik je koristan ako tražite informacije o nekoj određenoj temi i jednostavno želite ustanoviti što je na raspolaganju, dok su tražilice bolji način potrage za konkretnom vrstom informacija," kaže Keating.

Kao dodatak predmetnim kategorijama, tu su i deseci kategorija na pojedinim jezicima.

Po korištenju dragovoljaca, Otvoreni imenik postaje vrlo sličan jednoj popularnoj online enciklopediji koju pišu sami korisnici. "Model urednika-suradnika kakav imamo u Otvorenom imeniku, sličan je onome što danas nalazimo u Wikipediji i drugim projektima koji su koncentrirani oko sadržaja koji stvaraju sami korisnici. A Otvoreni imenik je preteča takvih projekata," kaže Keating.

Glavni urednik je Projekta Otvorenog imenika Bob Keating, čiji je vlasnik AOL. Ovaj sajt možete posjetiti na adresi www.DMOZ.org.

XS
SM
MD
LG