Linkovi

Što kaže fizika o novoj lopti NBA


Igrači NBA već se čitav mjesec žale da se nova sintetička lopta ponaša i reagira u rukama drugačije od stare, kožnate. Prema rezultatima studije, koju je naručio vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban, možda su u pravu.

Ekipa fizičara objavila je preliminarne rezultate testiranja koji, kako kažu, dokazuju da se nova lopta od kompozitnih mikrovlakana ponaša drugačije od one izrađene od kože. Za početak, ona odskače 5 do 8 posto niže od tipične kožne lopte, a, uz to, odskače i s 30 posto više nepredvidljivosti. Na taj su nalaz dužnosnici lige odgovorili argumentom da testirane kožne lopte nisu bile nove, nego rabljene, pa su od potrošenosti više odskakale.

Drugi rezultat testiranja u potpunoj je suprotnosti s ranijim tvrdnjama i dužnosnika NBA i proizvođača lopte, kompanije Spalding. Oni su, naime, tvrdili da je kompozitni materijal lakše zgrabiti i držati u ruci kada se ovlaži od znoja ruku. Testiranje pokazuje suprotno: novi materijal manje upija vlagu od kože, pa se više skliže u rukama; točno na to su se žalili igrači već od prvog iskušavanja nove lopte. Studija preporuča često sušenje ili mijenjanje lopte tijekom igre.

Uz to, fizičari preporučaju jače napuhavanje lopte na malo više od kilograma po četvornom centimetru, umjesto sadašnjih 60 dekagrama po četvornom centimetru (odnosno sa 14,5 na 8,5 PSI), kako bi joj pojačali odskakivanje.

XS
SM
MD
LG