Linkovi

U Americi pojeftinile kuće


Prosječna cijena novoizgrađene kuće u Sjedinjenim Državama u proteklih je godinu dana pala za 23 tisuća dolara i iznosila je 217 tisuća. To je oko 10 posto manje od 240 tisuća koliko je za prosječnu novu kuću trebalo platiti prije godinu dana. Ekonomisti kažu da je riječ o najvećem padu vrijednosti novih kuća u posljednjih trideset pet godina. Kako javlja Mil Arcega, to ne nanosi štetu samo graditeljima novih kuća.

Unatoč manjoj srednjoj cijeni, najnoviji podaci ukazuju na to da na tržištu ima milijun novih stambenih jedinica više negoli ih je bilo prošle godine u ovo vrijeme. Da bi smanjili ovu zalihu neprodanih kuća, građevinari su morali smanjiti i cijene. Sid Dunmore, jedan od njih kaže: "Pedeset do šezdeset tisuća od prošlogodišnje cijene."

Međutim, nisu samo građevinari oni koji osjećaju posljedice toga. Potrošnja građevinskih materijala, što je otprilike 10 posto američkog gospodarstva, pala je za deset posto. A s manje prodanih kuća tisuće radnih mjesta na polju trgovine nekretnina, zanatskih usluga i stambenih zajmova nalaze se u opasnosti. Ekonomist Mark Zandi kaže da su građevinari već počeli upućivati radnike na poček: "Ti ljudi gube svoja radna mjesta i vrlo im je teško pronaći nova, pogotovu unutar iste industrijske grane."

Međutim efekti pada stanogradnje ne završavaju ovdje. Michael Carliner, ekonomist pri Nacionalnoj udruzi graditelja kuća i stanova, kaže: "Novi vlasnik kuće prve godine potroši u prosjeku dodatnih šest tisuća dolara na namještaj i uređaje za kućanstvo."

Manji broj kupaca novih kuća ili stanova znači i manje prodanih hladnjaka, manje zastora, strojeva za košenje trave i manje projekata renovacije. John Silva glavni ekonomist kod banke Wachovia kaže da je usporavanje stanogradnje glavni razlog slabih gospodarskih rezultata u prošlom tromjesečju, najmanji rast zabilježen u posljednje četiri godine: "Stanogradnja je zaslužna za velik dio gospodarskog rasta u protekle dvije godine i pridonijela je trendu rasta kakav nismo očekivali. Mislim da je to doba završeno."

Ekonomisti predviđaju da bi sadašnja stanogradnja mogla stagnirati još šest do devet mjeseci. To je prilično obeshrabrujuća vijest za trgovce nekretninama poput Draytona Saundersa. "Svakako postoji velika količina suzdržanosti i nervoze na tržištu nekretnina."

S druge strane ono što je pozitivno jest da izgradnja poslovnih prostora doživljava pravi bum. Američko Ministarstvo trgovine je priopćilo da su ulaganja u nove pogone, uredske zgrade i druge komercijalne objekte povećana za 14 posto tijekom protekle godine dana.

XS
SM
MD
LG