Linkovi

Film tjedna: 'Catch a Fire'


Opresija i brutalnost natjeraju jednog običnog čovjeka da postane revolucionar u novom filmu, čija se radnja zbiva u turbulentnim posljednjim godinama apartheida u Južnoj Africi. U filmu "Catch a Fire", temeljenom na istinitoj priči, glavne uloge tumače Derek Luke i oskarovac Tim Robbins.

Prije nego što je postao radikal, Patrick Chamusso je živio pristojnim životom za crnca u Južnoj Africi, 1980. Njegov posao u rafineriji nafte Secunda, istočno od Johannesburga, donosio je dovoljnu plaću za pristojan dom njegovoj supruzi i djeci, a i ostavljao mu dovoljno vremena da trenita u nogometu lokalni klub mladeži.

Međutim, poštovanje koje si je priskrbio u svojoj zajednici ništa ne znači bjelačkim vlastima, koje Patricka vide samo kao još jednog crnca. Kada vojno krilo nezakonitog Afričkog nacionalnog kongresa, ANC, napadne rafineriju, 1980, Patrick je, kao i svi ostali crnci u njegovoj lokalnoj zajednici, među osumnjičenicima. Brutalna saslušavanja, prebijanja i ponižavanja ne uspijevaju iz tog nevinog čovjeka izvući priznanje, tako da policijski istražitelj dovodi i njegovu suprugu Precious. I ona bude pretučena i ponižavana, što, na koncu, za Patricka bude previše: on nestaje preko granice, u Mozambik, gdje se pridružuje pobunjenicima ANC-ja i, nakon nekog vremena, postaje nasilni radikal – upravo ono za što ga je policija prije ni krivog ni dužnog optuživala.

Nakon godine dana gerilske obuke, Patrick se vraća u Južnu Afriku i izvodi svoj vlastiti bombaški napad na rafineriju. Nakon ogromne potjere, on bude uhvaćen i osuđen prema protuterorističkim zakonima na zatvorsku kaznu, koju provodi na otoku Robben. Godine 1991, amnestija svim političkim osuđenicima i njemu donosi slobodu.

Američki glumac Derek Luke – kojega se sjećamo iz filma "Antwone Fisher" – tumači lik Patricka. On kaže da mu je boravak u Južnoj Africi, gdje je film sniman, otvorio oči ne samo za tumačenje vlastite uloge, nego i za druge aspekte života: "Ono što me najviše zaprepastilo oko apartheida, kao Amerikanca – ustvari kao američkog crnca – je koliko toga nisam znao. Osjetio sam ogromnu odgovornost: ako je gluma obrazovna ili prosvjetiteljska aktivnost, onda će ovo možda probuditi i moje vlastito susjedstvo. Kada se mi žalimo da nam je težak život, mislim da ponekad vrlo naivno gledamo na to što znači 'težak život'."

Tim Robbins tumači lik policijskog pukovnika specijalnih snaga Nica Vosa, sastavljenog od nekoliko stvarnih istražitelja koji su progonili Patricka. Redatelj filma, Australac Philip Noyce smatrao je važnim da u stvaranju filma ne skrene oko kamere sa strahota i nasilnosti borbe protiv apartheida, ali je, kako kaže, ocjenu relevantnosti priče ostavio gledateljima.

Film završava scenom sa stvarnim Patrickom Chamussom, onakvim kakav je danas, s nekolicinom od 85-ero djece – od kojih su mnoga siročad zbog AIDS-a – za koju se brine u sirotištu Two Sisters. On je osnovao to sirotište kako bi pokušao stvoriti bolju budućnost i za djecu i za njihovu zemlju: "Ono što ovdje radim jest da pokušavam promijeniti čitavu našu zajednicu da shvati kako obje strane – i crnci i bijelci – trebaju proći kroz proces oporavka ... to treba svima nama. Moramo raditi svi zajedno da bismo stvorili novu Južnu Afriku. Inače nam to neće uspjeti."

U filmu "Catch a Fire", južnoafrička glumica Bonnie Mbuli Henna tumači lik Precious Chamusso. Scenarij je napisala Shawn Slovo, a koproducent je njezina sestra Robin. Njih dvije bile su rođene u Južnoj Africi, ali su odrasle u egzilu zbog protuapartheidske aktivnosti njihovog pokojnog oca Joea Slovoa. Glazbu je skladao je južnoafrički kompozitor Philip Miller.

XS
SM
MD
LG