Linkovi

Sjeverna Koreja se vraća pregovorima o nuklearnom programu


Sjedinjene Države i Kina priopćile su da je Sjeverna Koreja pristala na povratak razgovorima o nuklearnom razoružavanju. Do ovog priopćenja dolazi nakon neformalnih razgovora između Sjedinjenih Država, Kine i Sjeverne Koreje u Pekingu.

Današnje priopćenje moglo bi biti prvi korak naprijed u krizi koja je eskalirala nakon što je Sjeverna Koreja, 9.listopada, izvela nuklearni pokus. Glavni američki pregovarač o sjevernokorejskom nuklearnom programu Chris Hill susreo se danas s kineskim i sjevernokorejskim kolegama na poziv Pekinga. Nakon sastanka koji je trajao sedam sati, gospodin Hill je rekao novinarima da su se tri strane složile da uskoro nastave pregovore. "Vjerujemo da će do toga doći u studenom ili možda u prosincu".

Sjeverna Koreja bojkotira šestostrane pregovore od prošle godine, nakon što su Sjedinjene Države uvele ekonomske sankcije protiv Pjongjanga zbog navodnog pranja novca, krivotvorenja i drugih kaznenih djela. Gospodin Hill je izjavio da Sjeverna Koreja nije postavila nikakve preduvjete za povratak pregovorima, ali je dodao da je spomenuto pitanje financijskih sankcija.

U Washingtonu je predsjednik Bush zahvalio svim stranama na šestostranim pregovorima za to što su uspjele Pjongjang vratiti za pregovarački stol. Američki je predsjednik dodao da će Sjedinjene Države uputiti ekipu stručnjaka u regiju kako bi, zajedno sa svojim partnerima, osigurali da razgovori budu djelotvorni i da se provede aktualne sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG