Linkovi

Svjetska banka o uništavanju šuma


Uništavanje šuma u svijetu – problem koji ne posustaje – našao se pod pojačanom pažnjom Svjetske banke. Nije ni čudo: to je dio misije ove ustanove – smanjenje globalnog siromaštva poticanjem ekonomskog rasta i zaštitom okoliša.

Tempo uništavanja svjetskih šuma ne ublažava se – svakog desetljeća nestane ih pet posto ukupne površine, ugrožavajući pritom biljne i životinjske vrste, osiromašujući ljude, te izazivajući katastrofu na globalnom ekološkom planu.

U Svjetskoj banki, u Washingtonu, nedavno je ekipa stručnjaka objavila iscrpno izvješće o načinima na koje banka svojom politikom može odgovoriti na taj problem. Voditelj ekipe stručnjaka Ken Chomitz kaže: "To je pitanje osiromašenja šuma. To je pitanje 800 milijuna ljudi koji žive u tim šumama i močvarama, o kojima ovisi njihovo stjecanje sredstava za život i njihov boljitak. Isto tako, to je pitanje deforestacije tropskih područja, koje se zbiva potpuno neometano – svake godine nestane šumskog područja površine jednake onoj Portugala!"

Deforestacija rezultira čitavim nizom problema. Prvo i glavno: uništavanje šuma doprinosi s 20 posto ukupnom godišnjem ispuštanju uključnog dioksida u atmosferu ... to je dvostruko više nego što ispuste svi automobili i kamioni u svijetu. Jednostavno rečeno, drveće i bilje pohranjuju ugljik koji se inače ispusti kao staklenički plin ugljični dioksid, potičući globalno zatopljavanje i vrlo ozbiljno prijeteći biološkoj raznolikosti.

"Problem je u tome što takve stvari zahtijevaju kolektivnu akciju i to na globalnoj razini, da bi se vidjelo kako bismo to mogli riješiti na pošten, siguran i isplativ način. To je ogroman izazov, ali, s potencijalno jednako tako ogromnim dobicima, možda bismo se mogli čvrsto naumiti da se sučelimo s tim problemom," kaže Chimitz.

Stručnjaci vjeruju da bi pritisak na svjetske šume mogao biti ublažen kada bi se na nacionalnim i međunarodnim razinama uvelo jake financijske stimulacije. No, do tada, deforestacija se nastavlja ... škodeći ugroženim vrstama jednako kao i narodima ... i bogatima i siromašnima.

XS
SM
MD
LG