Linkovi

NYT: Referendum o srbijanskom ustavu je 'smokvin list' za Tadića i Koštunicu


Dnevnik New York Times piše da je novi ustav Srbije potvrđen zahvaljujući glasanju u posljednji trenutak – naime do zadnjeg se časa nije znalo hoće li glasovati dovoljan broj građana. Na kraju – na referendum je izašlo nešto više od 53 posto građana s pravom glasa. 51.6 posto glasalo je u prilog novom ustavu koji Kosovo proglašava 'neotuđivim dijelom Srbije'. Većina je glasača pristupila referendumu tek u nedjelju navečer – u posljednji čas, neposredno pred zatvaranje glasačkih mjesta.

Newyorški dnevnik navodi mišljenje kritičara novog ustava koji tvrde da je klauzula o Kosovu predstavlja 'smokvin list' koji će vodstvu Srbije pružiti kakvu-takvu mogućnost da izbjegnu odgovornost za gubitak Kosova.

Dnevnik International Herald Tribune kritizira novi srbijanski ustav zbog njegove 'autoritarnosti'. 'Ustav sastavljen za manje od mjesec dana' daje skupštini velike ovlasti, pogotovo na planu kontrole sudstva – piše ovaj američki list koji istovremeno izlazi u New Yorku i Parizu.

Također se primjećuje da o ustavu nisu mogli glasati kosovski Albanci. To je olakšalo potvrdu ustava putem referenduma, no slab odaziv u Srbiji ukazuje na očitu apatiju glasača – piše International Herald Tribune.

O 'nedemokratskoj prirodi' novog ustava Srbije piše u dnevnik Christian Science Monitor, koji izlazi u Bostonu. U članku se navodi izjava stručnjaka za Balkan James Lyonsa, koji radi za Međunarodnu kriznu grupu, koji je rekao da je 'srbijanska skupština ovim ustavom dobila ovlasti da ograniči građanska prava, pogotovo prava nacionalnih manjina'.

Vojvođanski političar Nenad Čanak izjavio je da je 'novi ustav gori od prošlog Miloševićevog', kada je u pitanju kontrola Beograda nad Vojvodinom.

U članku bostonskog dnevnika također navodi se i činjenica da su srbijanske vlasti dopustile da referendum prati tek manji broj međunarodnih promatrača, te da nisu bili pozvani promatrači iz Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi.

XS
SM
MD
LG