Linkovi

Steven Živko Pavletić dobitnik godišnje nagrade Američkog nacionalnog instituta za rak


Američki nacionalni institut za rak dodijelio je godišnju nagradu hrvatskom liječniku i znanstveniku Stevenu Živku Pavletić. Pavletić je nagrađen godišnjom nagradom za rezultate postignute u istraživanju komplikacija koje se pojavljuju kod liječenja nekih vrsta raka. "To je priznanje timskom radu kojim sam imao priliku rukovoditi kad sam došao na Nacionalni institut za rak prije četiri godine. Radi se o stvaranju kriterija i definicija u vezi jedne od najtežih komplikacija liječenja raka, radi se o transplantaciji koštane srži.. zapravo o reakciji transplatanta protiv primaoca".

Živko Pavletić diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1979. godine, a prije dolaska u Sjedinjene Države radio je u Kliničkom bolničkom centru Rebro. Pavletić kaže da između Sjedinjenih Država, Hrvatske i drugih područja svijeta nema velike razlike u broju registriranih slučajeva oboljenja od raka, ali postoje velike razlike u smrtnosti od raka. "U smislu liječenja, naravno, sredstva i mogućnosti koji postoje ovdje u Americi su drugačija, ali postoji prostor za poboljšanje. Posebno su interesantne zemlje u tranziciji gdje se epidemiologija bolesti mijenja brzo, gdje populacija uvjetno rečeno stari i to doprinosi učestalosti raka. I to su vrlo brze društvene, biološke i epidemiološke promjene, tako da je u takvim sredinama naročito važno posvetiti pažnju liječenju od raka".

Pavletić je usporedio podatke o oboljenjima i uspješnosti liječenja raka u Hrvatskoj i Sjedinjenim Državama. "Znadem da u Hrvatskoj godišnje od raka umire oko 12 tisuća ljudi što je prilično veliki broj i oko 20 tisuća se dijagnosticira. Što se tiče Amerike…..teško je uspoređivati te brojke, ali učestalost je oko milijun novih slučajeva godišnje, a oko 500 tisuća umire. Znači velik je broj i u Americi".

Direktor Nacionalnog instituta za rak John Niederhuber izrazito pohvalno je ocijenio rad Živka Pavletića dodajući da u toj instituciji radi više od tisuću inozemnih stručnjaka. Godišnje nagrade dobilo je više istraživačkih ekipa na polju liječenja raka te pojedinačno, 18 istaknutih stručnjaka među kojima i Pavletić. Nacionalni institut za rak upošljava skoro deset tisuća znanstvenika i osoblja, a u ovoj godini budžet mu je gotovo pet milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG