Linkovi

Cjepivo protiv gripe neškodljivo po malu djecu


Djeca, trudnice i starci u najvećoj su opasnosti od teških komplikacija gripe. U eri cijepljenja protiv gripe, često su se čula pitanja je li cjepivo sigurno za uporabu kod male djece. Jedna nova studija pokazuje da je najmanje jedan oblik cjepiva potpuno siguran i za malešne korisnike.

Dr. Simon Hambidge, pedijatar i znanstvenik, zajedno sa svojim kolegama u saveznoj državi Colorado, pregledao je zdravstvene kartone više od 45 tisuća djece, u dobi od 6 do 23 mjeseca, koja su primila cjepivo s ubijenim virusom gripe. Gledali su koliko je djece došlo natrag na pregled unutar dva tjedna od cijepljenja.

Nalazi studije za dr. Hambidgea su – 'zaista dobre vijesti': "Uzevši u obzir velik broj djece obuhvaćene ovom studijom, mislim da je bilo iznenađujuće koliko malo problema smo našli u vezi sa cjepivom protiv gripe. Uočili smo jedan malo izraženiji problem – a, i on je bio vrlo blag – u vidu slabijeg povraćanja i proljeva."

Dr. Hambidge kaže da bi roditelji trebali dovesti malu djecu na cijepljenje što ranije u sezoni gripe: "Kada malo dijete po prvi puta prima cjepivo protiv gripe, treba ga cijepiti dva puta u razmaku od mjesec dana da bi bila ostvarena puna zaštita. Dakle, vrlo je važno da roditelji dovedu malu djecu već prije početka sezone gripe."

Studije na bebama mlađim od šest mjeseci još nisu provedene, kaže dr. Simon Hambidge. Isto tako, na djeci još nisu provedene studije nosnog cjepiva koje sadrži živi, ali oslabljeni virus.

Prema preporukama Nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, djeci mlađoj od pet godina ne daje se nosno cjepivo, a mlađu od šest mjeseci se uopće ne cijepi protiv gripe. Međutim, studije su pokazale da se trudnice mogu sigurno cijepiti, te će neka od njihovih protutijela preći i na njihove bebe.

XS
SM
MD
LG