Linkovi

'Take the Weather With You', još jedan album Jimmyja Buffetta


Istinski američki original, Key West trubadur, “Tarzan” s plaže, Americi najdraži vagabund, najpoznatiji po svojim klasicima iz 70-ih godina – Cheeseburger in Paradise i Margaritaville - daleki rođak milijardera Warrena Buffetta (ali ne zaostaje suviše daleko za njim kad je u pitanju vlastita lijepa zarada), multiplatinasti pjevač/skladatelj, dva puta nominiran za Grammyja, autor također nekoliko knjiga, 59-godišnji žitelj Floride Jimmy Buffett, jedan jedini, neusporedivi, izdao je upravo svoj 26. originalni album; računamo li i koncertne i kompilacijske albume, onda svoj četrdeseti. U karijeri, koja traje već gotovo 40 godina, bilo je uspona, bilo je padova, da bi svojim zadnjim albumom – License to Kill, iz 2004., polučio najveći komercijalni uspjeh do sada. Bio je to Jimmyjev naklon Nashvilleu i naišao je na vrlo topao prijem kod country-publike.

I najnoviji je namijenjen toj publici i, naravno, publici desetljećima već lojalnoj Buffettovoj muzici – velikom broju Amerikanaca koji sebe ponosno zovu Parrotheads (treba ih samo vidjeti na koncertima da biste razumijeli odakle to ime, vrlo šareni i slikoviti kadar obožavatelja zahvaljujući kojima se Buffettove godišnje koncertne turneje već dugo ubrajaju među najuspješnije i najunosnije!), ali iako album ima okus countryja, Jimmy Buffett s njim besprijekorno miješa vlastiti stil – rezultat je glazba vrlo ugodna ušima.

Album je neke vrste glazbenog putopisa – krstarenje i posjeti tog pirata, i pilota, mnogim lukama (čitaj: povijesnim barovima) na obali Meksičkog zaljeva i karipskih otoka.

Iako album ima prizvuk frivolnoga, kao uostalom i većina njegovih albuma, Buffett ne bježi on od nekih ozbiljnih tema – kaosa rata i terorizma, prirodnih katastrofa i alijenacijske prirode digitalne tehnologije, naročito mobitela (“Svi su na telefonu, svi tako povezani, svi tako osamljeni...”), ali i kad na takve teme pjeva, Buffett to čini na način koji govori da i u teškim, stresnim vremenima treba nači načina za popuštanje napetosti, da ne treba stalno “vatru ložiti,” te napetosti pothranjivati. Stoga je ostatak njegovog albuma u tipičnom Buffett-stilu – puno steel-drums i tropskih ritmova. Laki Island sound i bezbrižan, lagodan način života, koncept koji je Buffett doveo do savršenstva. Kad god je prognoza vremena u rukama Jimmyja Buffetta, možemo biti sigurni da će biti toplo i sunčano; tako je bilo na njegovim prijašnjim albumima, tako je i na najnovijem – Take the Weather With You. Puni je to sat topline i sunca koje možemo imati kad god nam zatreba tijekom mračnih i hladnih zimskih dana.

Od 14 pjesama na albumu, samo tri su Buffettove, ostale su drugih skladatelja, ali “buffettizirane.” Kao jedna melankolična Marka Knopflera.... kao jedna Jesseja Winchestera koji je već napisao mnoge uspješne za Buffetta....kao ona Gillian Welch i Davida Rawlingsa – Elvis Presley Blues, kojom Buffett isto odaje počast “Kralju rocka”......

Rock, country, pop, blues, reggae i uvijek zvuci Kariba.....za Buffetta, miješanje zvukova, prizora i okusa raznih kultura vrlo je sretna, zlatna sredina. I ovaj njegov album spoj je cijelog niza njemu dragih stilova i zvukova, od Key Westa do New Orleansa do Nashvillea. Onaj fenomenalni klasik Merlea Haggarda – Silver Wings – zvuči vrlo dobro i u interpretaciji Jimmyja Buffetta.

XS
SM
MD
LG