Linkovi

Brusnice - nezamjenjivi dio američke praznične trpeze


Berba brusnica u Sjevernoj Americi primiče se kraju. Te crvene bobice sastavni su dio prazničnog stola u Sjedinjenim Državama, od Dana zahvalnosti do Božića. Prije sedam godina, kad su naglo pale velikoprodajne cijene brusnicama, uzgajivači su se našli na rubu propasti. Brusnice su, medjutim, opet postale vrlo tražena roba.

Prema trzisnim istrazivacima, umak od brusnica sastavni je dio tradicionalnog objeda za Dan zahvalnosti u 90% americkih domova. Brusnica je jedno od tek nekoliko vrsta voca koje potjece iz Sjedinjenih Drzava. Uzgaja se u mocvarnim predjelima. Glavna proizvodna podrucja danas su u saveznim drzavama Wisconsin, Massachusetts, te u drzavama pacifickog sjeverozapada.

Za uzgajivace poput Boba Quimbyja, ovogodisnja je berba zavrsila: "Volim ovaj posao jos otkako sam bio dijete. To je jedan nacin zivota. Sami ste svoj gazda. Stalno vani; u proljece radite jedno, ljeti drugo, a kad dodje vrijeme berbe onda je to nesto potpuno razlicito."

Quinby je druga generacija uzgajivaca brusnica. Njegova se farma nalazi blizu mjesta Grayland, uz obalu Tihog oceana, u drzavi Washington. Ranije ovog mjeseca, nasli biste ga kako hoda iza stroja za ubiranje brusnica. Stroj brusnice ubire s niske biljke i odmah bobicama puni vrece. Quinby kaze da on voce bere kad je inace mocvarno zemljiste suho jer su tako ubrane brusnice bolje i svijezije za trziste: "Za tako ubrane brusnice, dobijamo dobru cijenu. To mora biti suha berba, nasa je farma podesna upravo za takvu berbu."

Brusnice namijenjene proizvodnji soka ili konzerviranog umaka beru se tako da se skidaju s povrsine vode, što je puno jeftiniji nacin. Quinby ima vise razloga da se zadovoljno osmjehuje. Prvo, sam voli brusnice. Iako su vrlo kisele i trpke, on bobice ubaci u usta, tako je odrastao, kaze. A uspio je i prezivjeti ono lose razdoblje, prije sedam godina, i odrzati se. Razlog zbog kojega je njihova vrijednost tada pala za 80% , bila je prekomjerna ponuda. "Cijena im je dosta dugo bila visoka, bilo je i prekomjerne sadnje brusnica. Mnogi neovisni uzgajivaci, mimo velike kompanije Ocean Spray, zasadili su vise nego sto su mogli prodati pa su poceli spustati cijene koncentratu od brusnica kako bi ih se mogli rijesiti," kaže Quinby.

Bob Quinby dobro se sjeca da je morao trositi novac iz svoje ušteđevine za mirovinu i prodati policu zivotnog osiguranja - samo da bi nekako ostao u businessu. Mnogi uzgajivaci brusnica u juznom Oregonu morali su se privremeno prebaciti na posve druge poslove – neki su radili na golf-igralistima u tom podrucju, primjerice. Velikoprodajne cijene su se postojano ipak vracale na prvobitne. Velika investicija koju je nedavno ucinio vodeci svjetski porizvodjac Ocean Spray Cranberries signalizira bolja vremena za uzgajivace brusnica.

Zvuci koji dopiru s gradilista novog pogona kompanije Ocean Spray, kraj mjesta Aberdeen, u drzavi Washington, uhu su jednako ugodni kao i nosu miris kuhanih brusnica. Upravitelj novog pogona Nick Hole kaze da su na prosirenje i renovaciju te tvornice, kao i na one u drzavama Wisconsin i Massachusetts, utroseni deseci milijuna dolara: "Ovo su najbolja vremena i najbolji izgledi za buducnost, još od 1999. godine. Veliko uzbudjenje vlada zbog ove najnovije investicije."

Najveci dio tih novih ulaganja namijenjen je novim linijama za pakiranje zasladjenih, suhih brusnica. Sve veca potraznja za njima glavni je razlog sve vecim profitima. Susene se brusnice prodaju kao sastojak, naci cete ih u vise od 1000 raznih drugih proizvoda, poput jogurta, recimo, ali ljudi ih koriste i na salatama, u jutarnjim obrocima sa zitnim pahuljicama, u nekim vrstama peciva.

U brusnicama je obilje zdravlja, podsjeca Nick Hole, to je dokazano cijelim nizom medicinskih istrazivanja. U njima je visoka koncentracija vitamina C, brusnice su bogate razlicitim zastitnim tvarima kao sto su bioflavonoidi, sa snaznim antioksidativnim djelovanjem, hipuricna kiselina u njima predstavlja snazni prirodni antibiotik, blagotovorno djeluju na razlicite upale, narocito infekcije urinarnog trakta, a buduci da su u njima vrlo male kolicine secera, brusnice pogoduju i dijabeticarima. Najnovija istrazivanja pokazuju da brusnica djeluje i na jednu opasnu bakteriju koja je cesto uzrocnik cira na zelucu. Priznajemo, ne bas teme o kojima zelimo ili volimo razmisljati kad sjedamo za obilno postavljen blagdanski stol, ali takve vijesti vrlo su dobre za uzgajivace brusnica. bk

XS
SM
MD
LG