Linkovi

Muzej Hladnog rata uskoro u Washingtonu


Tijekom Hladnog rata protu-zračne rakete bile su razmještene na različitim lokacijama oko glavnog američkog grada. Te lokacije su danas napuštene. Međutim, povjesničari su predložili da se jedna od njih kreativno iskoristi.

Jedan napušteni bunker uskoro će postati stalni dom za američki Muzej Hladnog rata. U njemu će se održavati konferencije i izlagati predmeti povezani sa sukobom dvaju ideoloških sustava koji je počeo nakon Drugog svjetskog rata. Muzej već organizira skupove o događajima iz ovog razdoblja američke povijesti. Posljednji je održan u jednoj srednjoj školi pokraj Washingtona – tema su bili mađarski i poljski ustanak iz 1956.

Sudionici panela bili su potomci onih koji su u to vrijeme donosili odluke, s obje strane "željeznog zastora". Francis Gary Powers, osnivač muzeja, odrastao je u sjeni Hladnog rata. Vojni zrakoplov kojim je pilotirao njegov otac srušen je nad Sovjetskim Savezom 1960. godine. "Još uvijek imamo animozitete sa stranim zemljama. Imamo, primjerice, Sjevernu Koreju koja je i danas – nakon 50 godina – na naslovnicama novinama, zbog onog što se tamo događa. To je izravni rezultat Hladnog rata".

Američko predsjedničko odmaralište Camp David imenovano je po unuku predsjednika Dwighta Einsenhowera Davidu. David Eisenhower kaže da je 1956. bila prijeloma godina Hladnog rata. "Sjećam se prigušenih svjetla i televizijskih monitora u Bijeloj kući, zlokobnih vijesti iz istočne Europe, zastrašujućih prizora sa sovjetskim tenkovima. Ono što znam iz Eisenhowerovih predsjedničkih dokumenta jest da od trenutka kad je postalo jasno da će Rusi u Mađarskoj krenuti u akciju odlučno i snažno, prevladala je logika da je prvi prioritet - spriječiti treći svjetski rat".

Na drugom polu Hladnog rata, Sergej Hruščov, sin bivšeg sovjetskog čelnika, bio je svjedokom procesa donošenja odluka u vrhu komunističkog režima. On kaže kako njegov otac Nikita Hruščov nije požalio što je u Mađarskoj 1956. intervenirao s vojskom. "Imali smo gubitke na obje strane, bilo nam ih je žao, međutim u to vrijeme na taj smo način razmišljali o tome što je ispravno, a što pogrešno".

Mađarska revolucija bila je prva veća pobuna u istočnoj Europi, nakon čega je uslijedila Češkoslovačka 1968. i Poljska 1980…Muzej Hladnog rata pokazuje kako su događaji iz doba Hladnog rata utjecali na međunarodne odnose. David Eisenhower, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Pennsylvanije, kaže da mladi Amerikanci iskazuju veliki interes za povijest Hladnog rata. "Mladi Amerikanci dobro razumiju Hladni rat jer su slušali o njemu, on je dotaknuo mnoge živote i oni jednostavno žele da im se Hladni rat objasni".

Muzej Hladnog rata svoje izloške u ovom trenutku izlaže u školama i drugim muzejima, čekajući da se preseli na svoju stalnu lokaciju.

XS
SM
MD
LG