Linkovi

Glasači odobrili modernizaciju Panamskog kanala


Većina građana Paname odobrila je plan proširenja Panamskog kanala, projekt vrijedan pet milijardi i 200 milijuna dolara.

Projekt proširenja Panamskog kanala potrajat će sedam godina, a njime će se udvostručiti kapacitet propusnosti kako bi kanalom mogli proći najveći brodovi. Radi se o ambicioznom poslu koji bi – kako vjeruje tamošnja vlada – mogao pomoći toj zemlji da riješi problem siromaštva.

79 posto panamskih birača podržalo je plan najveće modernizacije u 92 godine postojanja kanala. Panamski predsjednik Martin Torrijos rekao je da se radi o povijesnom trenutku: "Ovo je povijesna prilika koje ćemo se uvijek sjećati. Radi se o najvažnijoj odluci ove generacije."

Kanal dugačak 82 kilometra - kojeg nazivaju 'najvećom prečicom na svijetu' - smanjuje put od Azije do Atlanskog oceana za osam tisuća kilometara. Po otvorenju, 1914. godine, bio je smatran jednim od čuda modernog svijeta.

Danas je Panamski kanal vrlo važan za globalnu ekonomiju. 2005., kanalom je prošlo 14 tisuća brodova.

Panamski kanal bio je američki teritorij do 1999. godine kada je vraćen Panami.

Jedan od brodskih pilota, Eduardo Caneanedo kaže da je u posljednjih šest godina, 'američka trgovina s Kinom dovela kanal do limita': "S kapetanima se često šalim i kažem im: ili dolazite iz Kine ili idete u Kinu."

Novim projektom otvorit će se treći kompleks brana, te će proširenim kanalom moći prolaziti najveći svjetski brodovi. Ekonomisti kažu da će biti otvorene tisuće radnih mjesta, a povećat će se i prihod Paname u kojoj 40 posto stanovništva živi u siromaštvu.

Radovi počinju slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG