Linkovi

Sa 100 milijuna 'novih Amerikanaca', Amerika je dinamičnija i raznolikija nacija nego što je to bila 1967.


Stanovništvo Sjedinjenih Država nedavno je prešlo broj od 300 milijuna, svega 39 godina nakon što je dostiglo 200 milijuna.

Amerika je od 1967. privukla veliki broj stranaca, a godine ubrzanog rasta uzrokovale su i značajne promjene u američkom načinu života. Danas cestama vozi dva i pol puta više automobila nego 1967. godine. Samo ta činjenica nosi duboke posljedice po okoliš, sigurnost u prometu, kao i na način razmišljanja.

'Šezdeset sedme' - kada je nacija brojala 200 milijuna ljudi - trideset i osam posto Amerikanaca stanovalo je u predgrađima. Danas, kad je broj stanovnika SAD dostigao 300 milijuna, u predgrađima živi polovica stanovništva. Na nekadašnjim pašnjacima i šumama danas su prigradska naselja koja su centar ekonomske i političke moći nacije.

Danas, oko polovica stanovništva živi na sunčanom jugu i zapadu zemlje, dvostruko više nego prije 39 godina. Postotak zaposlenih žena narastao je u odnosu na 1967. s 40 na 60 posto, a također se povećao i postotak starijih osoba koje su zaposlene za skoro dvostruko.

Obzirom da mnogi od Amerikanaca žive sami, broj članova u prosječnom domaćinstvu u stalnom je padu. 1967., mladi tek uposleni Amerikanci teško su mogli zamisliti da će još prije njihovog umirovljenja u zemlji živjeti 100 milijuna više ljudi, ili da će se na 'šezdesete' - već onda užurbano, kompleksno razdoblje, puno tehnoloških promjena - danas gledati kao na neko sporije, jednostavnije i ugodnije doba.

XS
SM
MD
LG