Linkovi

Sjedinjene Države 'razočarane' radom Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava


Ujedinjeni narodi danas obilježavaju 61. godišnjicu osnivanja. Kako javlja Bill Rogers, nedavno osnovano Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava odražava mnoge probleme s kojima se danas susreće svjetska organizacija.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava zamijenilo je diskreditiranu Komisiju UN-a za ljudska prava, u kojoj su često u većini bili neki od najvećih kršitelja građanskih sloboda. Prilikom osnivanja Vijeća, u lipnju, glavni tajnik svjetske organizacije Kofi Annan je rekao: "Vjerujem da su svi članovi Vijeća svjesni velikih očekivanja u vezi s njihovim budućim radom. Nećemo iznevjeriti te nade."

No, nade su ipak uskoro bile iznevjerene – barem kada su u pitanju očekivanja Sjedinjenih Država. Mark Lagon, visoki dužnosnik američke diplomacije zadužen za međunarodne organizacije nedavno je izjavio: "Do sada, prilično smo razočarani radom Vijeća. Vijeće je puno predrasuda i bavi se jedino Izraelom, a ignorira vrlo teška kršenja ljudskih prava širom svijeta."

Dnevnik Washington Post nedavno je rad Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava nazvao 'lakrdijom'. Posebno se kritiziraju odluke Vijeća prema kojima se uopće ne raspravlja o kršenjima ljudskih prava u zemljama poput Bjelorusije, Burme i Uzbekistana. Blokirana je i rasprava o situaciji u sudanskoj pokrajini Darfur.

Linda Jamison, stručnjakinja za međunarodne organizacije u washingtonskom Centru za strateška i međunarodna istraživanja kritizira, međutim, i Washington. "Zbog istih problema, Sjedinjene su Države snažno kritizirale i danas već ukinutu Komisiju za ljudska prava. U vezi s Vijećem, postojale su velike nade. No, Washington nije želio postati član ovog tijela od 47 članova. Sada ne možemo kriviti Vijeće da ne postupa onako kako želimo - kada uopće nismo niti pokušali zadobiti čelnu ulogu" - kaže Linda Jamison.

Ona smatra da bi vlada Sjedinjenih Država trebala biti strpljivija i dati Vijeću Ujedinjenih naroda malo više vremena da počne ostvarivati svoju ulogu.

XS
SM
MD
LG