Linkovi

Theodora Guerin - svetica s 'Divljeg zapada'


'Divlji zapad' u zapadnom dijelu savezne države Indiane u devetnaestom stoljeću bilo je malo vjerojatno mjesto za jednu rimokatoličku časnu sestru. Međutim, upravo je tamo Theodora Guerin, rodjena u Francuskoj, osnovala svoj vjerski red i žensku školu St. Mary-of-the-Woods. Za njezinog službovanja u Indiani stalno je bila u sukobu s čelništvom svoje crkve.

Sredinom ovog mjeseca papa Benedikt XVI kanonizirao je ovu časnu sestru, zajedno s tri nova sveca. Time je Theodora Guerin postala prva osoba iz Amerike u posljednjih šest godina koja je proglašena svecem, te osma sveukupno u američkoj povijesti.

Andrew Yeager posjetio je područja u Indiani koja je majka Guerin nazivala domom odakle javlja da su mnogi katolici pronašli inspiraciju u životu ove časne sestre.

Za Craiga i Julie Smyth malo je dvojbi da je dva sata dugi put od njihov kuće do koledža St. Mary-of-the-Woods vrijedan truda. Stoje pokraj bujice vjernika u ovom svetištu ispred kojeg stoje ružičasti mramorni stupovi. Mnoštvo prolazi pokraj drvenog groba za koji se tvrdi da se u njemu nalazi tijelo svete majke Theodore Guerin.

Craig Smyth kaže da se njegova obitelj moli ovoj časnoj sestri svaki dan. Prije tri godine na rendgenskom pregledu njegovoj kćeri pronađene su sjene na jetri i plućima. Međutim naknadne snimke pokazale su da je tumor nestao. "Liječnici su nam kažu da to za njih pravi misterij. Naravno, za nas nije. Mi točno znamo tko je učinio da to prođe" - kaže Craig Smyth.

Krhko zdravlje ove časne sestre skoro ju je onemogućilo da napusti Francusku. Međutim sestra Rosemary Nudd, profesorica na koledžu St. Mary-of-the-Woods, kaže da je francuski nadbiskup htio da Theodora Guerin predvodi skupinu časnih sestara koja će služiti francuskim katolicima koji su se naseljavali na Divljem zapadu savezne države Indiane. "Njeni pretpostavljeni su tražili od nje da krene i govorili su joj da će misija biti napuštena, ukoliko ona ne dođe. Stoga je prihvatila, kako smo čuli, prihvatila je božje proviđenje, 'ako Bog nešto traži od tebe, dat će ti snagu da to i učiniš'" - objašnjava Rosemary Nudd.

A to je uključivalo teška tri mjeseca putovanja preko Atlantika, prevaljivanje jedne trećine američkog kontinenta, vatru u potpalublju broda na oceanu i stalno prevrtanje kočije i vožnja u parobrodu rijekom Ohio u kojem su se opatice morale presvući iz svojih uniformi kako bi izbjegle protu-katoličko zlostavljanje.

Časna sestra Nudd kaže kako su te pojedinosti poznate zato jer je Theodora Guerin vodila vrlo podroban dnevnik. Odmah čim je stigla do šuma pokraj mjesta Terre Haute u listopadu 1840. godine primila se posla. Osnovala je red Sestara providnosti, koji je bio smješten u jednostavnoj kapelici. Godinu dana nakon toga utemeljila je koledž St. Mary-of-the-Woods, koji se danas smatra najstarijim katoličkim koledžom za žene u Sjedinjenim Državama.

Bez obzira na to što ljudi mislili o njenom radu, pokloni i različiti predmeti vezani uz ovu novu sveticu vrlo su popularni u Centru za posjetitelje. "Prodajemo kartice s molitvama, knjižice, molitvenike, male kipove majke Teodore, dugmad, medaljone. Sve što ima veze s majkom Theodorom ovih se dana dobro prodaje" - kaže Debbie Victor koja radi na blagajni.

Sad kad je Theodora Guerin postala svetica interes za njezin život će se najvjerojatnije proširiti izvan krugova Sestara providnosti i ovog šumskog predjela savezne države Indiane.

XS
SM
MD
LG