Linkovi

Davorin Hrovat primljen u američku Nacionalnu akademiju inženjera


Inženjer u “Fordu”, dr. Davorin Hrovat, postao je možda i prvi Hrvat koji je primljen u američku Nacionalnu akademiju inženjera za svoja postignuća na polju sigurnosti automobila.

Dr. Davorin Hrovat inauguriran u člana američke Nacionalne akademije inženjera na svečanosti održanoj u Washingtonu, zajedno s 85 drugih inženjera iz Sjedinjenih Država i inozemstva. Član akademije može se postati samo na preporuku postojećih članova, kojih ima oko dvije tisuće, a članstvo u ovoj udruzi inženjera smatra se najvećim priznanjem u toj struci.

HROVAT: To je jedno veliko priznanje, najveće za inžinjere. Možda se može usporediti s Oscarom ili Nobelovom nagradom za inžinjere. To je ujedno i izvjesna odgovornost jer ste sad na tom nivou gdje treba tražiti nove vrhove. Nema ih puno, ali uvijek postoje novi izazovi. Sad mi to daje novi polet da se radi više i bolje.

Gospodin Hrovat već 25 godina radi za Fordov istraživački zavod u Michiganu, a ove je godine dobio niz drugih vrijednih priznanja za svoj doprinos poboljšanju sigurnosti automobila uključujući Ford Technical Fellow, najvišu invidualnu nagradu kompanije Ford za tehničku stranu posla. "Davor pomaže razvoju ne samo nove generacije tehničkih stručnjaka već i budućih poslovnih čelnika", rekao je, odajući priznanje Hrovatu, potpredsjednik Forda Richard Parry Jones. Rođeni Zagrepčanin, Davorin Hrovat diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Zagrebu 1972. godine, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Kalifornije. Na svečanosti u Washingtonu bio je u pratnji supruge Nade i djece. Pitali smo ga kakvi su mu daljnji planovi

HROVAT: Sada su planovi da napravimo još bolje, sigurnije aute, s još boljim učinkom, koji će zagađivati puno manje…To je dio onoga na čemu radim, a to je automatska kontrola.

Davorin Hrovat nam je rekao da često posjećuje Hrvatsku.

HROVAT: Idemo u Hrvatsku kad god možemo. S obzirom da je od našeg dolaska u Sjedinjene Države prošlo je više od 30 godina i sve nas više i više vuče da vidimo prijatelje i familiju te da općenito vidimo kako se lijepo razvija stanje u Hrvatskoj.

Inače, zajedno s Hrovatom u članstvo Nacionalne akademije inžinjera primljeni su, među ostalima, američki ministar energetike Samuel Bodman, direktor Googlea Eric Schmitd, te čelni ljudi kompanija poput General Motorsa i Northrop Grumana, te američkog nuklearnog laboratorija u Los Alamosu.

XS
SM
MD
LG