Linkovi

Bijela kuća poziva Kremlj da obnovi akreditaciju stranih ne-vladinih organizacija


Bijela je kuća pozvala Moskvu da po brzom postupku registrira strane ne-vladine organizacije čiji je rad u Rusiji obustavljen, u skladu s novim, oštrim zakonom koji ograničava djelatnost privatnih udruga iz inozemstva.

Među organizacijama čiji je rad obustavila ruska vlada su i organizacije koje prate poštivanje ljudskih prava, poput Human Rights Watcha i Amnesty Internationala.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow objasnio je američki poziv Kremlju tvrdnjom da Washington podržava načela građanskog društva.

U Rusiji je obustavljen rad niza stranih ne-vladinih organizacija i udruga, jer navodno nisu podnijele ispravnu dokumentaciju za njihovo ponovno registriranje, u skladu s novim, oštrijim zakonom koji regulira djelatnost ne-vladinog sektora.

Prema Itar-Tassu, vlada je do sada odobrila djelatnost 113 ne-vladinih organizacija, dok 77 čeka na vladino dopuštenje i njihov je rad suspendiran.

Ruski državni dužnosnici za suspenziju krive same ne-vladine organizacije, jer navodno nisu na vrijeme podnijele dokumente za registraciju – a zakon je na snagu stupio u travnju. Prema tom zakonu, svi djelatnici stranih ne-vladinih organizacija moraju vlastima podnijeti i brojeve svojih putovnica te adrese prebivališta u Rusiji.

Agencija Reuters javila je da su ruske vlasti od američkog Centra Carnegie u Moskvi tražile da podnese ovjereni dokument o smrti utemeljitelja te organizacije, filantropa i industrijalca Andrewa Carnegiea, koji je umro 1919. godine.

XS
SM
MD
LG