Linkovi

Rent-a-car na sat - najekonomičnija opcija u velikim američkim gradovima


Prema Američkoj automobilskoj udruzi, 2030. na svijetu će biti 1 milijarde i 200 tisuća automobila, što će povećavati zagađivanje okoliša i zagušenje prometa. Phillip Alexiou izvješćuje o dvije tvrtke koje pokušavaju privući različite profile korisnika vozila.

Maggie Thompson živi u Washingtonu, nema auto, međutim koristi ga kad god joj je potreban. "U Washingtonu je skupo parkiranje i osiguranje za auto, mora se plaćati registracija i slične stvari.. Mnogo je jednostavnije i jeftinije koristiti automobil kroz program zajedničkog vlasništva."

Svaki put kada Maggie treba auto, putem interneta napravi rezervaciju. Automobili su locirani svugdje po gradu, pored stanica podzemne željeznice ili crkvi. Maggie posjeduje elektronsku karticu kojom otključava vrata i ima pristup starteru automobila. Danas je to Mini Cooper. "Za posao volim koristiti kamionete, a preko vikenda za svoje osobne potrebe uzmem malu Mazdu" - kaže Maggie.

Zip Car i Flexcar dvije su tvrtke za posuđivanje automobila koje djeluju u Washingtonu. Obje nude širok spektar vozila koje se posuđuju po satu. U Sjedinjenim Državama se taj koncept širi. Za sada te dvije kompanije posluju u 14 gradova.

Direktor firme Flexcar Lance Ayrow kaže se je već oko 10 tisuća ljudi pridružilo njegovoj firmi, te da je razlika između posuđivanja automobila i rent-a-cara je što se auto može posudit na sat, vratiti i onda ste gotovi, čime se štedi novac.

Američka automobilska udruga kaže da posjedovanje automobila košta oko 700 dolara mjesečno, dok ovakvo zajedničko vlasništvo košta oko 270 dolara, te također smanjuje gustoću prometa za 10 posto. Gabe Klein vodi regionalni ured za Zip car. "Mislim da smo počeli uočavati stvarne posljedice na prometne gužve u Washingtonu, sad kad u regiji imao skoro 15 tisuća članova, od kojih mnogi više ne posjeduju vlastito vozilo" - kaže Gabe Klein.

Ron Holden svaki mjesec uštedi oko 500 dolara zahvaljujući tom što nema vlastiti auto, Kaže mu se sviđa što ga može imati na raspolaganju kad god mu treba, dok Maggie Thomson kaže da postoji mogućnost da više nikad neće ni kupiti auto.

XS
SM
MD
LG