Linkovi

SAD mijenja politiku prema svemiru


Predsjednik Bush je odobrio novu nacionalnu politiku o svemiru, prema kojoj se težište stavlja na sigurnosna pitanja i potiče privatna ulaganja. Dokument odbacuje eventualne sporazume o kontroli naoružanja koji bi ograničili ili sputali Sjedinjene Države u pristupu ili korištenju svemira, te poziva na razvijanje svemirskih kapaciteta koji bi pružali podršku američkim obrambenim i obavještajnim inicijativama.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da ovaj novi dokument o politici prema svemiru ne predstavlja promjenu u američkoj politici. On je naglasio da je ideja korištenja svemira za obrambene svrhe različita od korištenja svemira u svrhu naoružavanja.

Ovo je prva puna izmjena dokumenta o politici prema svemiru nakon deset godina. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio je da je obnavljanje i osvježenje dokumenta bilo potrebno kako bi odrazilo činjenicu da je svemir postao još važnija komponenta američke ekonomske, nacionalne i domovinske sigurnosti.

U dokumentu se također kaže da su Sjedinjene Države predane miroljubivom korištenju vanjskog svemira za sve zemlje. Neklasificirani dijelovi dokumenta objavljeni su na web stranici Ureda za znanstvenu i tehnološku politiku.

Kritičari administracije predsjednika Busha izjavili su listu "Washington Post" da vjeruju da bi nova politika prema svemiru mogla dovesti do toga da Sjedinjene Države razviju, testiraju, pa i razmjeste svemirska oružja.

Analitičari kažu da stajalište Sjedinjenih Država potječe dijelom iz činjenice da su danas mnogi ključni sustavi naoružanja ovisni o podacima i komunikacijama sa satelitima u orbiti oko Zemlje.

XS
SM
MD
LG