Linkovi

Web stranica o biologiji za stručnjake i za ljubitelje prirode


U redovitom tjednom posjetu nekoj zanimljivoj internetskoj stranici, naše današnje odredište je virtuelna enciklopedija, online izvor svih vrsta informacija o biljkama i životinjama: Nacionalna biološka informacijska infrastruktura, na adresi NBII.Gov.

"Mogli biste to smatrati web stranicom, ali to bi bilo ozbiljno potcjenjivanje. Mislim da je NBII više globalna inicijativa u kojoj velik broj ljudi kooperativno koristi tehnologiju kako bi pružio podatke i koristio se njima u odgovor na izazove prirodnim resursima diljem svijeta," kaže Kate Kase, upraviteljica Nacionalne biološke informacijske infrastrukture.

Ova je web stranica razvijena kada su dužnosnici ustanovili da se ogromne količine novca utroše na prikupljanje informacija, koje je, potom, trebalo na učinkovit način proslijediti po potrebama znanstvenicima, farmerima, ekolozima i drugima.

Dijapazon podataka koji se nude na NBII je ogroman: tu su podaci o ribarenju i ribogojstvu, o stanju koraljnih grebena, o migracijama ptica, o biološkoj raznolikosti ... tu su materijali koje mogu koristiti nastavnici u razredima ... ogromna zbirka fotografija i grafičkih prikaza.

"Prikupljamo podatke od velikog broja različitih organizacija, pa tako za svaku temu imamo informacije iz raznih izvora koji se tiču te teme: recimo, s jedne strane su podaci iz organizacija koje se bave migratornim vrstama ptica, s druge su bilježenja s terena na pravcu migracija ptica, s treće su kompjuterski programi koji služe kao alatke za kombiniranje i prikazivanje tih raznorodnih podataka. Primjerice, zemljopisno sučelje omogućuje preklapanje slojeva podataka iz raznih izvora u jedinstveni zemljovid koji pokazuje kako različiti čimbenici djeluju jedan na drugoga," kaže Kate Kase.

Velik dio podataka specifičan je za Sjedinjene Države, ali mnogi materijali vezani su uz teme koje nadilaze nacionalne granice. Recimo – invazivne vrste, koje izazivaju velike štete i u ekološkom i u ekonomskom smislu, a ponekad su škodljive i po ljudsko zdravlje. To i još mnogo više biologije može se naći na web stranici NBII.gov.

XS
SM
MD
LG