Linkovi

Globalna promjena klime pogodila i dinosaure


Globalna promjena klime nije ništa novo – kako su ustanovili geolozi, s njom su se morali nositi i dinosauri.

Koncentracija ugljika i dušika u drevnim stijenama, na dnu Tihog oceana, 1500 kilometara istočno od Japana, ukazuje da su temperature površine mora varirale i do 6 stupnjeva Celsiusa tijekom perioda krede, prije 120 milijuna godina. Znanstvenici sa Sveučilišta Indiana, u Bloomingtonu, te Nizozemskog kraljevskog instituta za istraživanje mora, svoje su nalaze objavili u ovomjesečnom izdanju časopisa "Geology".

Ranije istraživanje je otkrilo dokaze o klimatskim promjenama u Atlantskom oceanu u otprilike isto doba, ali se malo znalo o zbivanjima na području Tihog oceana, izjavio je geolog iz Indiane Simon Brassell, koji je predvodio novu studiju. Brassell kaže da bi dokazi o globalnoj promjeni klime tako davno, u vrijeme kada nije bilo utjecaja ljudi, mogli utjecati na naše današnje razumijevanje globalnog zatopljavanja.

'Ako postoje velike, inherentne fluktuacije u klimatskom sustavu, kao što pokazuju paleoklimatske studije, onda bi određivanje klimatske budućnosti Zemlje moglo biti još i teže nego što smo smatrali,' kaže Brassell.

XS
SM
MD
LG