Linkovi

Neil Young laureat Americana Honors and Awards


Pjevači i skladatelji James McMurty, Neil Young, Rodney Crowell i drugi umjetnici koji izlaze iz glavnih glazbenih tijekova bili su među dobitnicima 5. godišnje dodjele nagrada 'Americana Honors and Awards' u Nashvilleu.

Album Jamesa McMurtrya 'Childish Things' proglašen je albumom godine, a njegova pjesma 'We Can t Make it Here' najboljom pjesmom na dodjeli nagrada Americana. Nagrađen je bio i Charlie Daniels koji je izašao na pozornicu i odsvirao svoj hit iz 1973. godine 'Uneasy Rider'.

Daniels koji nastupa od 1950. dobio je posebnu nagradu za slobodu govora, pojasnila je predsjednica glazbene udruge Americana, Tamara Saviano: "Charlie izražava podršku za rat u Iraku i naše vojnike. On je otvoreno izražavao podršku za aktualnu vladu unatoč tome što je mnogi, i u unutar naše organizacije, ne podržavaju. Ako vjerujete u «slobodu govora» onda vjerujete u slobodu govora za sve, neovisno o tome slažu li se s vama ili ne. Zanimljivo je da Charlie dobija nagradu zato što se većina drugih glazbenika koji nastupaju večeras ovdje ne slaže s njime. To je ono što Ameriku čini posebnom. Svi možemo izraziti naše mišljenje u bilo koje vrijeme i bez straha."

Premda velik broj laureata ovogodišnje nagrade Americana nije poznat široj javnosti to nije slučaj s Neilom Youngom koji je proglašen za glazbenika godine.

Poput mnogih drugih organizacija tako i Glazbena udruga Amerikana dodjeljuje nagradu za životno djelo no kako pojašnjava Tamara Saviano godišnja nagrada za životno djelo Amerikana nešto je drugačija: "U našem svijetu nagrada za životno djelo znači da laureati koji su je dobili nastavljaju sa stvaranjem glazbe i turnejama, a ne da su okončali svoj stvaralački put. Mi dodjeljujemo više životnih nagrada za različite glazbene segmente. Iz toga je vidljivo koliko su oni različiti, koliko su drugačiji njihovi glazbeni izričaju i kako su oni pridonijeli američkoj glazbi. To vam daje dojam koliko je sveobuhvatna američka glazba."

XS
SM
MD
LG