Linkovi

Liječenje raka u djetinjstvu izaziva teške zdravstvene probleme znatno kasnije


Medicinska istraživanja na polju borbe protiv raka toliko su uznapredovala da svake godine 80 posto od tisuća djece kod koje bude dijagnosticiran rak preživljavaju dugoročno tu bolest. No, jedno novo istraživanje pokazuje da tu djecu u budućnosti očekuju moguće vrlo teške posljedice.

Tisuće malih bolesnika od raka prolazi kroz liječenje kemoterapijom. Od onih koji prežive rak nakon te terapije, gotovo tri četvrtine obolijeva od neke kronične bolesti u slijedećih 30 godina. Najčešće takve bolesti su srčani, odnosno moždani infarkt, rak dojke, rak štitne žlijezde, te zamjena jednog od velikih zglobova umjetnim zglobom.

Liječnici kažu da glavna krivnja za te bolesti leži na kemoterapiji i zračenju koje su ti ljudi primili dok su, kao djeca, oboljeli od raka. Upravo zbog dječje dobi, njihova su tkiva i organi bili mnogo osjetljiviji na zračenje i na kemoterapiju, nego što je to slučaj kod odraslih osoba.

No, liječnici dodaju da djeca koja prežive kemoterapiju ne trebaju proživjeti svoj život u bolima; bolja medicinska skrb u godinama nakon preživljavanja raka može dugoročne posljedice učiniti podnošljivima, pa čak ih, adekvatnim mjerama, i spriječiti.

XS
SM
MD
LG