Linkovi

Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo rezoluciju o sankcijama Sjevernoj Koreji


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se uvode sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog obavljanja nuklearnog testa. Do današnjeg glasovanja dolazi za manje od tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja priopćila da je obavila podzemnu eksploziju nuklearne naprave. Ova rezolucija uvodi ekonomske i sankcije na uvoz oružja za Sjevernu Koreju, uključujući zabranu putovanja za sjevernokorejske čelnike i financijska ograničenja.

U rezoluciji se izričito odbacuje mogućnost korištenja sila, što se promatra kao ustupak Rusiji i Kini. Danas je američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima izjavio da su učinjene neke tehničke izmjene u nacrtu rezolucije. Diplomati kažu da je sporno bilo pitanje inspekcije tereta koji ulazi i izlazi iz Sjeverne Koreje.

Prije usvajanja rezolucije danas, predsjednik Bush je izjavio da je Sjeverna Koreja izazvala međunarodnu krizu kad je početkom tjedna priopćila da je testirala nuklearnu napravu. U svojem redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija američki predsjednik je rekao da je Pjongjang u rujnu prošle godine potpisao sporazum kojim obećava da će napustiti svoj nukelarni program. Dodao je da, kao rezultat tog kršenja obećanja međunarodnoj zajednici, Sjeverna time uskraćuje svom narodu mogućnost boljeg života.

George Bush je izjavio kako je američki cilj u toj regiji i dalje jasan – mir i stabilnost na sjeveroistoku Azije i korejski poluotok bez nuklearnog oružja. Američki predsjednik našao se na udaru demokrata zbog toga što se nije ranije tijekom svog mandata pozabavio pitanjem Sjeverne Koreje. Oni tvrde da politika predsjednika Busha prema Pjongjangu doživljava neuspjeh zato jer je preokupiran s ratom u Iraku i zato jer je odbio izravne razgovore s ovom zatvorenom komunističkom državom.

XS
SM
MD
LG