Linkovi

Ovogodišnja kulturna sezona u New Yorku


Ranu jesen prati buđenje kulturne scene New Yorka, nakon pospanih ljetnih mjeseci. Kazališta, muzeji i koncertne dvorane ove godine nude kombinaciju suvremenog i klasičnog. Stručnjaci tvrde da će kazališna sezona na Broadwayu ove godine biti iznimno kvalitetna. Uz izvedbe klasičnih djela Williama Shakespearea i Georgea Bernarda Shawa, najviše se govori o dramskoj trilogiji Toma Stopparda, koja obuhvaća tri stoljeća ruske povijesti, kroz život jedne obitelji. Od mjuzikla, tu su obnovljene postave starih hitova poput 'Jadnika' po romanu Victora Hugoa, pa onda 'Chorus Line' i 'Ms. Saigon' – velikih favorita publike… Po prvi put na kazališnim daskama, za sredinu studenog najavljena je i premijera mjuzikla Mary Poppins.

Off-Broadway nudi niz predstava političkog sadržaja – 'od Machiavellija do Nixona'. Kontroverzna je bila drama o američkoj aktivistici Rachel Corrie, koju je njezin pro-palestinski angažman koštao života, u pojasu Gaze. Jedna broadwayska kuća odbila je postaviti ovu dramu, tako da je ona našla mjesto u manjem kazalištu, na alternativnoj sceni.

'TIMES ARE A-CHANGING' – naslov je prvog mjuzikla na glazbu Boba Dylana. Legendarni pjevač ove godine obilježava newyoršku kulturnu sezonu. Uz mjuzikl, u kinima se prikazuju čak dva filma o njemu, on je tema i jedne izložbe, a održat će i samostalni nastup u jednom od najvećih koncertnih prostora u gradu. U Galeriji Whitney postavljena je izložba 'Picasso i američka umjetnost'. Kustos Michael Fitzgerald kaže da su Amerikanci uvelike zaslužni za Picassovu svjetsku reputaciju. "U izvjesnom smislu, za Picassov uspjeh zaslužno je i bogatstvo ove zemlje, njezinih ljudi, među kojima su bili prvi kupci Picassovih slika. Također, Picassoa je najviše izlagao upravo newyorški Muzej moderne umjetnosti, od svog osnivanja 1929".

U koncertnoj dvorani Carnegie Hall nastupat će i ovi sezone najveći svjetski simfonijski orkestri i solisti. Na rock sceni – najviše se očekuje od koncerta Rolling Stonesa.

XS
SM
MD
LG