Linkovi

'Vjera i politika' knjiga Johna Danfortha


U desetljeću nakon što se povukao iz američkog Senata republikanac iz Missourija John Danforth sa sve većom uznemirenošću promatra sve dublje veze između organiziranih političkih snaga i religije u Americi, kao i utjecaje podjele koju ovo spajanje ima na politički dijalog u Americi. U svojoj novoj knjizi Vjera i politika: kako rasprava o moralnim vrijednostima dijeli Ameriku i kako nastaviti dalje zajedno, ovaj senator s odslužena tri mandata, koji je uz to zaređeni svećenik Episkopalne crkve, preispituje ono što naziva sve širim rascjepom između lijevog i desnog u Americi, između liberalnih demokrata i konzervativnih republikanaca, između vjernika i nevjernika u američkom društvu.

U John Danforthovom pogledu na Ameriku, političari koji su nekoć utočište tražili u sigurnosti neutralnih stavova, mijenjaju svoje strategije. "Središnji položaj u politici jest tamo gdje se nešto događa. A središte američke politike je uglavnom sad kolabiralo. Obje političke stranke apeliraju na svoje baze, odnosno na svoje tvrdolinijaške vjernike i kao rezultat toga vrlo je teško za američke političare i za našu zemlju da se pozabavi vrlo teškim pitanjima kojima se moramo pozabaviti kao zemlja. Primjerice, cijelo to pitanje terorizma i izopćenih država".

Senator Danforth tvrdi da konzervativne vjerske skupine u Americi – tzv. vjerska desnica – traže da se pažnja javnosti usmjeri na osjetljiva i sporna pitanja kao što su pravo na pobačaj, istraživanje matičnih stanica, istospolni brakovi i javno iskazivanje vjerskih osjećaja. On kritizira vjersku desnicu glede tih pitanja i okrivljuje svoju vlastitu Republikansku stranku da je postala politička ruka konzervativnih kršćana. "Ovo je po prvi put u američkoj povijesti da imamo neku vjersku političku stranku. Mi nikad nismo pristali na neku stranku koja bi se identificirala s jednim konkretnim vjerskim svjetonazorom".

Ovaj bivši senator iz Missourija kaže da čelnici Republikanske stranke vjeruju da ukoliko privuku glasače sa snažnim vjerskim osjećajima, stranka će proširiti bazu svoje podrške. Iako priznaje da je ta strategija pomogla republikancima da steknu kontrolu nad Zastupničkim domom, Senatom i Bijelom kućom, vjeruje da je istovremeno podijelila zemlju. "Većina Amerikanaca, kad o tome razmišlja, ne želi miješanje vjere i politike. Ne želi postojanje vjerske političke stranke i želi zemlju koja pozdravlja i poziva sve ljude. To je ono što smo mi po tradiciji. I po tradiciji, vidimo da vjera može biti veliki faktor podjele, stoga smo i napisali Ustav na način na koji je napisan – da bismo držali razdvojene vjeru i politiku".

U svojoj knjizi Vjera i politika senator Danforth iznosi plan za Amerikance kako da nadiđu politiku podjele i traži posebice od kršćana, da se osvrnu na Bibliju i kršćanska učenja ne samo kao doktrinu oko polarizirajućih moralnih pitanja, već kao zajedničku polaznu točku za ljude svih vjera i uvjerenja. Knjigu Vjera i politika: kako rasprava o moralnim vrijednostima dijeli Ameriku i kako nastaviti dalje zajedno objavila je izdavačka kuća Viking Books.

XS
SM
MD
LG