Linkovi

Izliječenje dijabetesa transplantacijom embrijskih stanica gušterače?


Znanstvenici Sveučilišta Washington izvješćuju da su uspjeli izliječiti dijabetes kod laboratorijskih štakora. Znanstvenici su presadili stanice gušterače embrija svinje u štakore oboljele od dijabetesa tipa 2, tipa šećerne bolesti koji nastupa kod odraslih jedinki.

Isti se proces pokazao uspješnim i kod juvenilnog dijabetesa, kaže voditelj istraživanja Marc Hammerman: "Pokazali smo da transplantacija svinjskih pankreatičkih primordijalnih stanica u štakore s dijabetesom tipa 2 normalizira njihovu toleranciju prema glukozi. Dakle, radi se o izliječenju dijabetesa, a, isto tako, dolazi i do preokreta jedne od komponenti dijabetesa tipa 2, a to je inzulinska rezistencija."

Ovo posljednje znanstvenici nisu očekivali. Odrasli dijabetičari postaju rezistentni na učinak inzulina tijekom 30 ili 40 godina. Na koncu, gušterača dijabetičara se istroši, ne proizvodi dovoljno inzulina i rezistentna je na proizvedeni inzulin Hammerman kaže da bi ova nova metoda mogla to promijeniti: "Ako možemo ove rezultate ekstrapolirati na ljude oboljele od dijabetesa tipa 2, onda to znači da bismo im možda dali još dodatnih 30 do 40 godina prije nego što bi došlo do rezistencije na inzulin."

Marc Hammerman kaže da njegova ekipa planira izvesti istu transplantaciju svinjskih embrijskih stanica gušterače na primate. Uspjeh u tim opitima mogao bi dovesti do kliničkih pokusa na ljudima. Ova je studija objavljena u časopisu "Transplant Immunology".

XS
SM
MD
LG