Linkovi

Ove godine u Hrvatskoj 33 posto više turista iz SAD i Kanade


U prvih devet mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo gotovo 150 tisuća gostiju iz SAD i Kanade, ostvarujući preko 400 tisuća noćenja. U odnosu na prošlu godinu, to je 33 posto više gostiju, a broj noćenja se povećao za 29 posto - izvijestila je predstavnica Hrvatske turističke zajednice u SAD Nevenka Komarica.

U navedeni broj povećanja dolazaka i noćenja gostiju iz Sjedinjenih Država nisu uračunati turisti koji posjećuju Hrvatsku u sklopu krstarenja velikim putničkim brodovima. Prema procjenama Nevenke Komarice radi se o dodatnih između 200 i 300 tisuća američkih gostiju: "Amerikanci koji dolaze u Hrvatsku najčešće vole dolaziti zbog očuvane prirode, naše kulturne baštine, jako veliki interes je i jahtaša. Postoje i takozvani «leisure travel», a bilježi se povećan broj dolazaka kroz poslovna putovanja i konferencije."

Broj posjeta gostiju iz Sjedinjenih Država mogao bi se dodatno povećati zbog poboljšanja u zračnim linijama, kaže Nevenka Komarica: "Delta Airlines uvodi letove za Zagreb od 29. listopada ove godine u suradnji s Air Franceom. Radi se o Deltinom letu 8499 iz New Yorka, Atlante i Cinncinatija koji dolazi u Pariz rano ujutro i nastavlja let za Zagreb. Oni to zovu izravni let no još uvijek se radi o presjedanju u Parizu, a odlazak iz Zagreba bio bi svakim danom let Delte 8506 za Pariz s tim da odlazi iz Zagreba rano ujutro, a dolazi u Pariz na vrijeme kako bi se uhvatile veze za ostali dio Amerike tijekom dana. To je dobro jer kad rezervirate kartu iz Amerike za Hrvatsku onda sve može biti na jednom avio-prijevozniku i u toj situaciji možda će Delta vidjeti interes s obzirom da se povećava broj dolazaka u Hrvatsku pa će nadamo se biti uspostavljena i izravna linija kao što je to nekad bilo s Pan Americanom."

Udruga američkih tour operatera početkom godine proglasila je Hrvatsku najboljom destinacijom za 2006. godinu. Nevenka Komarica, predstavnica Hrvatske turističke zajednice u Sjedinjenim Državama izražava zadovoljstvo zastupljenošću Hrvatske u američkim medijima: "Imamo preko 117 objavljenih članaka o Hrvatskoj, a što se tiče televizijskih emisija imali smo 60 reportaža. Trenutno u Hrvatskoj borave dvije televizijske produkcije. Jedna pokriva područje Seattlea, u saveznoj državi Washington. Oni snimaju emisiju za klijentelu visoke platežne moći što bi značilo 75 do 150 tisuća dolara godišnje, specijalan program koji se zove «Idemo uživati u piću pojedinih zemalja». Baš smo jučer imali snimanje u Zagrebu i Samoboru o autentičnim hrvatskim jelima, prvoj hrvatskoj kuharici koju su Amerikanci odlično primili i prikazali je na televiziji."

Što se nove turističke sezone tiče, gospođa Komarica vjeruje da bi trebalo popraviti izvanpansionsku ponudu te dodaje: "Ne samo da bi hoteli trebali imati pet zvijezdica već bi i usluga trebala biti takva."

XS
SM
MD
LG