Linkovi

Raymond Nasher - biznismen, sakupljač umjetnina i filantrop


Raymondu Nasheru, biznismenu, sakupljaču umjetnina i velikom filantropu koji je svoju cijelu umjetničku zbirku poklonio svom gradu – Dallasu, u Teksasu.

Mnogi glasoviti Amerikanci poklonili su svoju imovinu i umjetničke zbirke velikim muzejima – od Guggenheima u New Yorku pa do Hirshhorna u Washingtonu. No, Umjetnička galerija Nasher u Dallasu jedinstvena je po tome što posjetioci u njoj mogu još uvijek i sresti njezina mecenu – Raymonda Nashera, čovjeka po kojem je galerija i dobila ime. On naime i danas često šeta po galeriji i njezinom vrtu, uz kipove Caldera, Rodina i Moorea i drugih poznatih svjetskih kipara – kipove koji su nekada bili njegovo privatno vlasništvo.

Umjetnička galerija Nasher u Dallasu jedna je od najboljih muzejskih ustanova kada je u pitanju avangardna skulptura. "Jako volimo ovu galeriju; eksponati su puni života, krasni.. Ovakav lijepi vrt s kipovima pravi je poklon cijelom svijetu, i zahvalni smo Raymondu Nasheru na njemu. Njegov primjer vam upravo ispunja srce – što su sve ljudi kadri učiniti s vlastitom kreativnošću".

Riječi su posjetiteljice Gail Graves, koja je prijepodne provela u vrtu Umjetničke galerije Nasher u Dallasu. Prije no što je galerija otvorena 2003. godine, Raymond Nasher je dio svoje kolekcije pokazao javnosti u jednom skupom trgovinskom centru, kojeg je projektirala i sagradila njegova tvrtka. Naš sugovornik kaže da je izlaganje umjetničkih djela u javnom prostoru trgovačkog centra za njega 'normalna stvar.' "Između trgovine i kulture trebalo bi postojati istinsko partnerstvo. Jer kultura stvara okružje u kojem se život odvija na civiliziran način. Trgovinski centar North Park, gdje su izloženi neki eksponati iz moje zbirke, dnevno posjeti 20 do 100 tisuća ljudi. Da li im se sviđa neki kip ili ne, možda i nije važno – glavno je da vide kvalitetnu umjetnost".

Raymond Nasher i njegova supruga Patsy 50 godina su prikupljali umjetnine, većinom kipove i druge skulpture. Svi se eksponati iz njihove zbirke danas nalaze u Umjetničkoj galeriji Nasher u Dallasu. Raznolikost i kvaliteta izložaka pobudila je pažnju niza drugih muzejskih ustanova, no Nasher kaže da je svoju zbirku želio ostaviti baš Dallasu. "Za zbirku su bili zainteresirani i Nacionalna galerija iz Washingtona, Muzej Guggenheim iz New Yorka te Galerija Tate u Londonu. Nakon što smo dobro razmislili, odlučili smo se da zbirku poklonimo Dallasu, jer je on imao dobre uvjete za prezentaciju zbirke i želju da postane međunarodni centar modernog kiparstva".

Raymond Nasher je osim svog angažmana u Dallasu financirao izgradnju muzeja na Sveučilištu Duke, u Sjevernoj Karolini, gdje je svojevremeno diplomirao. Iako se obogatio na nekretninama, odnosno izgradnji trgovinskih i poslovnih centara, kaže da je od malena imao veliku strast za likovnu umjetnost. "Roditelji su mi bili imigranti, odrasli su u Bostonu. Kada sam bio dječak često su me vodili u muzeje. Kada sam išao u posjet djedu i baki u Bronx, također smo posjećivali newyorške muzeje. Kada bi kasnije supruga i ja imali nešto ekstra-novca, uvijek bi nabavili neku umjetninu za naš do".

Raymonda Nashera najviše fascinira moderna umjetnost. "Najviše volim njezinu raznovrsnost – nikad ne znate što ćete sljedeće vidjeti. Uvijek nešto novo. I danas je avangardna umjetnička scena slična onoj kada su stvarali Braque i Picasso, u stvaralačkoj potrazi za novim formama".

Iako je dobrano u osamdesetima, Raymond Nasher i dalje je vrlo aktivan – i na poslovnom i na umjetničkom planu. Član je Povjerenstva predsjednika države za umjetnost, a isto je i član brojnih lokalnih umjetničkih organizacija i udruga u Teksasu. Kaže da mu je cilj promocija umjetnosti koju toliko voli.

XS
SM
MD
LG